Яким буде курс долара в Україні - аналітики зробили неочікуваний прогноз
Категорія
Економіка
Дата публікації

Яким буде курс долара в Україні - аналітики зробили неочікуваний прогноз

Яким буде курс долара в Україні - аналітики зробили неочікуваний прогноз
Джерело:  online.ua

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings оновило прогноз курсу гривні до долара - очікується поступова девальвація, в результаті якої долар до кінця 2020 року коштувати 29 гривень, а до кінця 2021 року - до 30 грн. Також за прогнозами експертів, очікується зниження інфляції в 2020 році до 3% з 7,9% в минулому році і збільшення її до 6% в 2021 році. Яким буде курс долара і що буде з економікою України найближчим часом, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на повідомлення агентства.

"Центральний банк втручається, щоб уникнути надмірної волатильності і збільшити резерви. Поки що в 2020 році НБУ здійснив чисту покупку валюти на суму 1,2 млрд доларів, незважаючи на деякі продажу в березні і липні для стабілізації гривні. Валютні резерви НБУ збільшуються з 2015 року за рахунок позик і прямих покупок іноземної валюти. Валютні резерви на кінець серпня становили 29 млрд долларів", - йдеться в повідомленні S & P Global Ratings.

За прогнозом аналітиків, обмінний курс долара в Україні буде складати:

  • в 2020 році - 29 грн/долар

  • в 2021 році - 30 грн/долар

  • у 2022 році - 30,50 грн/долар

  • в 2023 році - 31 грн/долар

Також в S& прогнозують спад економіки України в 2020 році на 6%, але відзначають, що з наступного року економіка повернеться до зростання - у 2021 році - на 4%, в 2022-2023 роках - по 3% щорічно. Що стосується інфляції, то в 2020 році очікується її зниження до 3% і збільшення до 6% в 2021 році.

У S& також підтвердили довгострокові рейтинги України за зобов'язаннями в іноземній і національній валюті на рівні "B" зі "стабільним" прогнозом. Короткостроковий рейтинг України також підтверджений на рівні "B".

"Кредитні рейтинги України відображають низький дохід на душу населення, а також складне інституційне середовище та політичну ситуацію. Прогноз "стабільний" відображає, з одного боку, ризик негативного впливу несприятливих економічних умов на економіку України, а також можливість розвороту реформ, а з іншого - збільшившийся обсяг міжнародних резервів", - йдеться в прес-релізі S & P.

При цьому аналітикам агентства поки неясно, як вплине нещодавня зміна глави і складу правління Національного банку України на незалежність центрального банку, грошово-кредитну політику, а також відносини України з основними кредиторами.

"Ми можемо знизити рейтинги, якщо нестабільність доступу до пільгового фінансування або ринків капіталу в наступному році поставить під сумнів здатність уряду України обслуговувати борг. Це може статися, якщо уряд відмовиться від проведення ключових реформ, наприклад, в частині забезпечення незалежності НБУ", - підкреслили експерти S&P.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запевнив українців, що економічна ситуація в Україні стабільна. На його суб'єктивну думку, курс буде коливатися в районі 27-28 грн за долар і навряд чи вийде за межі 29 гривень до кінця 2020 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?