Життя з більшим натхненням - видатний лікар про головну мету сучасної хірургії
Категорія
Україна
Дата публікації

Життя з більшим натхненням - видатний лікар про головну мету сучасної хірургії

Життя з більшим натхненням - видатний лікар про головну мету сучасної хірургії
Джерело:  online.ua

Видатний український хірург Євген Колесников отримав надзвичайні можливості для відточення фаху — спочатку завдяки потраплянню в команду академіка Олександра Шалімова, а пізніше — завдяки отриманим навичкам. Техніка лапароскопії привернула увагу іноземних спеціалістів, у 1980-х роках такі методи були новітніми — тоді ж професор уперше потрапив за кордон для обміну досвідом. Вже на початку 2000-х років він почав практикувати у Сполучених Штатах, де провів тисячі операції згаданими методами. Про це Євген Борисович розповів ONLINE.UA в ексклюзивному інтерв'ю.

За словами хірурга, найбільш масовими в США виявилися операції для лікування ожиріння. Водночас він працював на печінці, підшлунковій залозі, жовчних протоках. Обсяги роботи за Атлантикою були такими, що навіть завантаженість у 2-3 баріатричні чи косметичні операції на день український фахівець мав чергу на місяць попереду, загальна кількість пацієнтів за американську практику сягнула понад 4 тисячі.

Доктор Колесников пояснив, після операційного втручання в лікуванні ожиріння пацієнт почувається зовсім інакше — такий підхід знижує цукор, тиск, зупиняє тахікардію та може призвести до зникнення діабету 2-го типа.

"І що відбувається потім? Як правило, людина має потребу в 4-5 коригувальних операціях після втрати ваги. Бо може провисати шкіра на животі та інших місцях. У молодих пацієнтів шкіра ще еластична, може відновитися в деяких ділянках. А в пацієнтів середнього віку шкіра вже не настільки еластична і може провисати: на животі, на нижніх та верхніх кінцівках — так звані "крила" на руках, на стегнах, на обличчі. Комусь треба забрати зайву шкіру на тілі, комусь підтягнути груди. Я ж у пластичну хірургію потрапив із баріатричної. І ось займаюся уже косметичною хірургією, яка контурує обличчя та тіло, понад 20 років", - підкреслив він.

Хірург розповів, що у людей є певна упередженість перед людьми його фаху — їм нібито тільки-но оперувати, причина завжди знайдеться. Він заперечує — операції не буде, допоки його пацієнт не скаже йому чітку, що заважає жити повноцінним життям, що хочеться змінити, коли той дивиться у дзеркало на своє тіло. Праця лікаря — повернути людину до нормального життя.

"Як правило, це одні із найвдячніших пацієнтів, до речі. Пацієнти, які дуже схудли та втратили 60-80-100 кілограм, вони, як правило, повертаються до свого звичного життя, тільки з ще більшим натхненням. І дуже часто після схуднення у них зникають патологічні синдроми, покращується здоров'я, з'являється відчуття легкості та можуть ставатися великі досягнення в роботі чи соціальному житті: хтось став головою сільської ради, хтось написав книгу, хтось одружився, сім'я відновилася. Є дуже позитивні результати після цього. Хірург просто повертає людину до її нормального життя", - зауважив Колесников.

Водночас Євген Борисович згадав певні межі, які переходити не слід — багато хто з людей хоче постійних змін у зовнішності та не може зупинитися перед їх втіленням. До таких людей треба достукатися розмовами та поясненнями, а не робити безліч втручань.

Іншою проблемою його праці він вважає недостатній професіоналізм хірургів в Україні, вони не отримують належного рівня перед працевлаштуванням у приватні клініки.

"Мені багато доводиться робити повторних операцій, дуже багато. На жаль, у нас в Україні так побудована медична навчальна система, що пластичні хірурги часто отримують недостатню освіту та досвід перед вступом у самостійну приватну клініку. Буває важко оцінити рівень можливостей та матеріал, з яким доведеться працювати. Одна з причин невдоволення пацієнтів результатом косметичних операцій — це необґрунтовані очікування результатів, які собі уявляє пацієнт. Іноді пацієнти просять зробити те, що вони вважають можливим зробити. До мене часом приходять із фотографією Бріджит Бардо чи інших відомих красунь і кажуть: "Я хочу таке ж обличчя, як у Бріджит Бардо". Я намагаюсь пояснити, що треба мати своє обличчя десь трішки схоже. І тоді очікування пацієнта можуть бути перебільшені. Це треба пояснювати, що ось так от не вийде, але можна зробити ось так", - наголосив професор.

Нагадаємо, що Євген Борисович Колесников — хірург вищої категорії, професор кафедри загальної та невідкладної хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика та одночасно професор Київського медичного університету (з викладанням хірургії англійською мовою), доктор медичних наук, професор, член Асоціації післядипломного навчання Гарвардського університету (США), віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пластичної, реконструктивної та естетичної хірургії, член Американської академії косметичної хірургії, лауреат Премії та Медалі Міжнародного коледжу хірургів (США) та Державної премії України, академік Міжнародної академії медичних наук (IMSA), провідний хірург медичного центру Deva Clinique.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?