Названий найшвидший спосіб передачі коронавірусу - це повинен знати кожен
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Названий найшвидший спосіб передачі коронавірусу - це повинен знати кожен

Названий найшвидший спосіб передачі коронавірусу  - це повинен знати кожен
Джерело:  online.ua

За словами іноземних вчених, найшвидше коронавірус передається під час співу - саме тому дослідники закликали добре подумати, перед тим, як співати чи йти на концерт. Вчені дійшли висновку, що тиша – золото, а спів – це найгірше, що ви можете зробити в оточенні інших людей в час пандемії. Не можна не звернути увагу на те, що є багато повідомлень про поширення COVID-19 у зв'язку зі співом хорів. Саме через це влада багатьох країн ввела різні обмеження, щоб зробити спів більш безпечним. Однак досі не було проведено жодного наукового дослідження, після якого можна було б назвати точну кількість аерозольних частинок і крапель, які ми фактично видихаємо, коли співаємо. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на Study Finds.

"Щоб перевірити теорію про те, що спів може мати потенціал "суперпоширення" для SARS-CoV-2, шведська команда залучила добровольців – 12 здорових співаків та двох людей, які мають позитивний результат на COVID-19. Одягаючи чистий повітряний костюм у спеціальній камері, наповненій відфільтрованим повітрям без частинок, учасники були оглянуті під час дихання, розмови та співу з маскою для обличчя та без неї", - йдеться в повідомленні.

Високошвидкісні камери, потужні лампи та прилади для вимірювання часток допомогли виявити аерозолі та інші краплі в повітрі. За словами вчених, тим голосніше спів, тим більшою стає концентрація частинок.

"Деякі краплі настільки великі, що вони рухаються лише на кілька дециметрів від рота, перш ніж впасти, тоді як інші менші і можуть продовжувати зависати протягом декількох хвилин. Зокрема, при вимові приголосних виділяються дуже великі краплі, а літери B і P виділяються як найбільші розповсюджувачі аерозолю", - пояснив докторант аерозольних технологій Малін Алсвед.

Вчені звертають увагу на те, що гучний і насичений приголосними звуками спів поширює крапельки у повітрі. Що важливо розуміти, якщо співак вдягає маску, рівень поширення часточок стає таким самим, як і у звичайної людини.

Як повідомляв ONLINE.UA, кількість випадків захворювання коронавірусом в Україні 15 вересня різко зросла.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?