Україна висунула ОБСЄ безальтернативну вимогу - в чому справа
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна висунула ОБСЄ безальтернативну вимогу - в чому справа

Україна висунула ОБСЄ безальтернативну вимогу - в чому справа
Джерело:  online.ua

Глава Міністерства закордонних справ і член команди президента України Дмитро Кулеба під час офіційного візиту до Австрії виступив перед постійними представниками держав-членів ЄС при ОБСЄ. Він запевнив, що незважаючи на провокації російських збройних формувань на Донбасі, українські військові дотримуються перемир'я і не порушують режим припинення вогню. Однак він закликав ОБСЄ бути неупередженою щодо сторін конфлікту - Росії та України, а також вести активну роботу в зоні ООС, так як така діяльність всебічно сприяє встановленню миру і деокупацію українських територій. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу українського дипвідомства.

"СММ ОБСЄ повинна мати повний і безперешкодний доступ до будь-якого району в зоні конфлікту, включаючи тимчасово неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону. Безумовно, в процесі врегулювання ОБСЄ повинна бути неупередженою щодо сторін конфлікту - Росії та України. У той же час, інтересам всіх відповідає проактивнаОБСЄ, яка всебічно сприяє встановленню миру і деокупації наших територій ", - заявив Кулеба.

Міністр розповів учасникам зустрічі про підсумки нещодавньої зустрічі політичних радників Нормандського формату, яка відбулася в Берліні 11 вересня, і позитивно оцінив підтримку учасниками переговорів необхідності вжиття вичерпних заходів для збереження перемир'я на Донбасі. При цьому Кулеба поінформував європейських дипломатів, що Росія регулярно порушує режим тиші на Донбасі, але, незважаючи на провокації, Україна наполягає на важливості подальшого дотримання режиму стійкого і всеосяжного припинення вогню.

Важливо відзначити, що 15 вересня, в день звернення Кулеби до представників держав-членів ЄС при ОБСЄ, з боку збройних формувань Російської Федерації було зафіксовано три порушення режиму тиші. Бойовики ОРДЛО обстріляли позиції українських військових поблизу Причепилівки, Калинове і Попасної. З початку поточної доби, 16 вересня, в зоні ООС ворог знову відкривав вогонь. Поблизу населеного пункту Катеринівка збройні підрозділи Російської Федерації здійснили неприцільний постріл з підствольного гранатомета.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін різко змінив позицію по Донбасу- в Кремлі звинуватили Зеленського у брехні щодо нормандських переговорів на рівні лідерів країн нормандської четвірки. У МЗС України вимагають пояснень від Росії, яка знову послала чіткий сигнал про те, що не зацікавлена у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?