Опозиція Білорусі виступила з неочкуваною заявою про військову допомогу Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Опозиція Білорусі виступила з неочкуваною заявою про військову допомогу Росії

Опозиція Білорусі виступила з неочкуваною заявою про військову допомогу Росії
Джерело:  online.ua

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська оцінила ризики військового втручання Росії в політичну ситуацію в Білорусі. Вона переконана, що президент РФ Володимир Путін не буде надавати військову допомогу режиму Олександра Лукашенка, так як росіяни цього не зрозуміють. Тихановська сподівається, що акції протесту в Білорусі так і залишаться мирними, і російської агресії з боку Росії щодо республіки не буде. При цьому, говорячи про можливе вторгнення Росії в Білорусь, Світлана вважає, що Путін ще не прийняв остаточного рішення. Своєю думкою Тихановська поділилася в інтерв'ю українському виданню LB.ua, передає ONLINE.UA.

"Ми цього не очікуємо, ми цього не хочемо, і ми дуже сподіваємося, що так не станеться. Напевно, на помилках вчаться, і щодо Білорусі таких дії з боку Росії не буде. Білоруси дружні абсолютно з громадянами Російської Федерації. Ми завжди були в чудових стосунках, і дуже не хочеться ці відносини псувати. Росіяни не зрозуміють такого рішення свого уряду як введення військ або надання військової допомоги Лукашенко", - оцінила ймовірність введення російських військ до Білорусі Тихановська.

При цьому лідерка опозиції, яка була головною суперницею Лукашенко на президентських виборах в Білорусі, вважає, що Росія поки і без військових підтримує агресивні дії Лукашенко проти народу. Йдеться про 1,5 млрд доларів, які Путін дав Лукашенко у вигляді кредиту для політичної підтримки. Тихановська заявила, що є багато питань з приводу цих грошей, так як вони йдуть не на щось вкрай необхідне для країни, на лікарні, чи щось інше, а на розгони, арешти, на екіпіровку для ОМОНу, а значить, на військові дії проти населення країни.

"На даному етапі дуже гостро стоїть питання цих виділених грошей. Як я вказала у своїй заяві, люди Білорусі більше не сприймають Лукашенко як свого президента. Всі ці зобов'язання, які він бере на себе зараз, всі ці домовленості, вони будуть переглянуті в майбутньому, після нових виборів, коли буде обраний новий президент Білорусі ", - підсумувала Тихановська.

Важливо відзначити, що незважаючи на впевненість Тихановської в тому, що Путін не введе російські війська в Білорусь, з 14 вересня там вже перебувають сотні військових з РФ, які приїхали до Білорусі нібито для участі в планових білорусько-російських тактичних навчаннях "Слов'янське братство". Більш того, 12 жовтня російські військові братимуть участь у других за місяць навчаннях в Білорусі під назвою "Непорушне братство - 2020". Крім російських і білоруських військових, в цих навчаннях братимуть участь також представники збройних сил Вірменії, Казахстану, Киргизстану та Таджикистану - всі ці держави є членами Організації договору про колективну безпеку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що українців попередили про серйозну небезпеку з боку Білорусі. Глава комітету Верховної ради з нацбезпеки Олександр Завітневич не виключає, що Путін може скористатися ситуацією в Білорусі і почати наступ на Україну з нового фронту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?