Одна крапля може вбити - у Швеції повідомили жахливі новини про Навального
Категорія
Світ
Дата публікації

Одна крапля може вбити - у Швеції повідомили жахливі новини про Навального

Одна крапля може вбити - у Швеції повідомили жахливі новини про Навального
Джерело:  online.ua

Російського опозиціонера Олексія Навального, який проходить лікування в берлінській клініці, отруїли надзвичайно токсичним нервово-паралітичним агентом з групи "Новачок". Це підтвердили в Шведському інституті оборонних досліджень, лабораторія якого спеціалізується на аналізі можливого застосування хімічної зброї. Після дослідження аналізів Навального шведські експерти підкреслили, що одна крапля отрути, яку виявили в організмі російського політика, могла вбити. Останні новини про отруєння Олексія Навального повідомила глава відділення хімічної, біологічної, радіологічної та ядерної захисту і безпеки інституту, доктор Оса Скотт 16 вересня, передає ONLINE.UA з посиланням на Der Spiegel.

"Можу підтвердити, що ми в FOI в Умео провели аналіз за завданням наших німецьких партнерів. Відбір проб, їх транспортування і аналіз проводилися відповідно до дуже строгими механізмами при підтримці безперервності ланцюжка випробувань і відповідно до тих процедурами, які пропонуються міжнародною акредитацією лабораторій FOI . Безперервність ланцюжка важлива, щоб ніякі зовнішні чинники не могли вплинути "на якість проб", - пояснила Скотт.

Вона уточнила, що реакція нервово-паралітичного газу з білками крові і їх зв'язування, яка обумовлює токсичну дію хімагента, як раз і дозволила використовувати зразки крові в лабораторії для перевірки того, чи міг Навальний піддатися впливу отрути.

"Наш аналіз підтверджує попередні результати Німеччини. Зразки крові, взяті у Олексія Навального, однозначно містили нервово-паралітичний газ з групи Новачок. Виявлені сліди нервово-паралітичної отрути надзвичайно токсичні. Одна крапля може вбити", - підкреслила представниця шведської лабораторії.

Важливо відзначити, що аналізи Навального проводила єдина в Швеції лабораторія, що спеціалізується на аналізі можливого застосування хімічної зброї (ХО). Вона також сертифікована на міжнародному рівні для перевірки дотримання Конвенції про заборону хімічної зброї. У 2013 році експерти цього інституту були залучені до розслідування за фактом застосування хімзброї в передмісті Дамаска - Гуті. Тоді вони змогли підтвердити, що там використовувався фосфорорганічний отруйний хімагент зарин.

Нагадаємо, 2 вересня німецькі власті заявили, що Навального отруїли "Новачком". Сліди нервового агента в організмі опозиціонера виявили в спеціальній лабораторії Бундесверу. Меркель тоді зазначила, що не сумнівається в тому, що Олексія Навального отруїли, тому як намагалися змусити замовкнути, і в зв'язку з цим очікує відповідей на "серйозні питання" від уряду Росії. У Меркель переконані, що бойову отруту такого типу могли створити тільки в державній лабораторії і вона могла бути доступною тільки спецслужбам. Експерти Бундесверу вважають, що Навальний мав померти в літаку, але врятувало його те, що пілоти екстрено посадили літак, а в Омську медики дали йому антидот - атропін.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ще дві незалежні лабораторії підтвердили, що Навального отруїли "Новачком". У команді Путіна істерика з цього приводу. У Кремлі заявляють, що західні партнери перейшли всі рамки розумного і змушують Росію зізнатися в отруєнні Навального.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?