Участь жінок у виборах: чи рівні правила гри
Категорія
Політика
Дата публікації

Участь жінок у виборах: чи рівні правила гри

Участь жінок у виборах: чи рівні правила гри
Джерело:  online.ua

15 вересня 2020 року відбувся медійний онлайн-марафон «Рівність у політиці», організований Національним Демократичним Інститутом (НДІ). Онлайн-захід, який об'єднав більше ніж 2500 учасників та учасниць на платформі Zoom та глядачів і глядачок онлайн-трансляції на сторінках «Жінки — це 50% успіху України» у Facebook і на каналі YouTube, був спрямований на заохочення публічного діалогу стосовно переваг гендерної рівності в політиці, повідомляє ONLINE.UA.

Під час онлайн-марафону учасники та учасниці, серед яких і жінки, які починають свій шлях у політиці, і представники та представниці посольств, громадянського суспільства, місцевих органів влади, лідерки і лідери громадської думки, обговорювали новий Виборчий кодекс та його вплив на жінок, які мають намір балотуватися; насильство проти політично активних жінок та способи ефективного протистояння цьому; переваги гендерної рівності, а також важливість налагодження контактів та активізації взаємодії для підвищення ролі жінок у політиці.

На думку Лариси Ґаладзи, Надзвичайної та Повноважної Амбасадорки Канади в Україні, «Інклюзивність уряду — це ключовий рецепт демократичного та соціального успіху України. В Україні зараз є історична можливість для жінок, враховуючи прогрес, який було зроблено у напрямку гендерної рівності та впровадження гендерних квот. Для політичних партій це можливість довести, що вони дійсно віддані розвитку власної країни, бо краще представництво та розмаїття призводить до більш якісних рішень».

У рамках інтерактивної панелі #ЯБалотуюсь2020 майбутні кандидатки, які будуть намагатися здобути місця у місцевих органах влади, поділилися думками стосовно важливості ролі команди та підтримки у передвиборчий період, а також приділили увагу питанню жіночої солідарності.

Олена Ніжельська, голова ГО «Кризовий медіа-центр «Сіверський Донець», підкреслила: «Залучення жінок до процесів прийняття рішень є не лише даниною справедливості, але й кроком до більш ефективної організації суспільства».

На допомогу майбутнім кандидаткам та кандидатам НДІ презентував посібник « Навички ведення виборчих кампаній », електронну версію якого можна завантажити на сайті www.50vidsotkiv.org.ua у розділі «Навчальні матеріали» та однойменний відеокурс, доступний на Youtube-каналі.

Учасниці та учасники онлайн-марафону також мали змогу долучитися до однієї з паралельних подій у форматі живої бібліотеки та почути досвід «живих книг» — громадських діячок та експерток з гендерних питань Любові Максимович, Наталії Тарасенко та Олени Остапчук. Запрошені гості міркували над тим, чи рівні правила гри для жінок і чоловіків у контексті участі у виборах, говорили про бар’єри, з якими можуть стикатися жінки-політикині та види підтримки політично активних жінок.

«Участь жінок у політиці має формальну і неформальну складові. Формальна — це законодавчі ініціативи, спрямовані на збалансовану участь на рівні прийняття рішень. Неформальна — це бар’єри, гендерні стереотипи, упередження та сексизм, які супроводжують жінок на шляху до політики. І над цим потрібно працювати всім, розвиваючи критичне мислення і поважаючи себе та людей навколо!» Наталія Тарасенко, голова ГО “Паритет”.

«Сьогодні у активних жінок є реальне вікно можливостей отримати доступ до політики та реалізувати себе в місцевому самоврядуванні», зазначила Ольга Айвазовська, голова правління та координаторка політичних програм громадянської мережі «Опора», пояснюючи особливості Виборчого кодексу України 2020. « Тож не чекайте запрошень від політичних сил, долучайтесь до тих, хто буде зацікавлений в реалізації спільних завдань на благо громади», — закликала вона жінок.

Під час свого виступу про успішну історію Сатії Роудс-Конвей, очільниці міста Медісон у штаті Вісконсин, Мішель MакҐрорті, старша менеджерка програми для політичних партій НДІ в Україні, підкреслила:

«У цій переможній виборчій кампанії важливу роль зіграло те, що кандидатка мала стратегію вести низову кампанію та багато спілкувалася із виборцями, запитуючи про їхні проблеми». На завершення свого виступу пані MакҐрорті звернулася до всіх жінок, які ще вагаються: «Дякую за ваше рішення балотуватися, ви потрібні вашим громадам, адже жіночий досвід та перспективи є дуже важливими».

Для всіх, хто не зміг долучитися до медійного марафону «Рівність у політиці», запис події доступний на сторінках «Жінки — це 50% успіху України» у Facebook та на каналі YouTube (також доступним є переклад трансляції англійською мовою).

Національний Демократичний Інститут (НДІ) є некомерційною, неурядовою організацією, яка працює задля посилення демократичних інститутів у всьому світі шляхом залучення громадянського суспільства, сприяючи відкритості та підзвітності влади.

Медійний онлайн-марафон «Рівність у політиці» організовано Національним Демократичним Інститутом за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, Міністерства міжнародних справ Канади, Швеції та Фонду розвитку ефективного врядування Великої Британії. Національний Демократичний Інститут є партнером програми USAID DOBRE, що виконується Глобал Ком‘юнітіз.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?