Верховна Рада погодилася з пропозиціями Зеленського - що важливо знати
Категорія
Політика
Дата публікації

Верховна Рада погодилася з пропозиціями Зеленського - що важливо знати

Верховна Рада погодилася з пропозиціями Зеленського - що важливо знати
Джерело:  online.ua

У вівторок, 16 вересня, Верховна Рада продовжила мораторій на стягнення по валютній іпотеці ще на шість місяців. Депутати врахували пропозиції президента України Володимира Зеленського, який раніше ветував цей законопроект 3640. За документ проголосували 297 народних обранця, тепер закон повинен підписати Зеленський, після чого він набуде чинності. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ВРУ.

Як відомо, президент ще 10 серпня ветував законопроект про заборону на стягнення майна за валютними кредитами. Він заборонив вводити мораторій на тих умовах, які пропонували автори законопроекту. Український глава попередив, що закон в такому вигляді унеможливить кредитним установам отримати забезпечення за кредитними договорами та призведе до правового колапсу і порушення конституційного принципу обов'язковість виконання судових рішень. Глава НБУ Кирило Шевченко тоді привітав рішення Зеленського - він заявив, що банківська система "дуже вдячна" президенту.

Нагадаємо, законом, автором якого виступив депутат від "Слуги народу" Олександр Дубинський, пропонувалося продовжити термін мораторію на відчуження житлового майна за прострочені валютні кредити громадян, в тому числі і по іпотеці, до 1 січня 2022 року - цей мораторій ще діє в Україні до 21 жовтня 2020 року. У документі йшлося про те, що житло не може бути відчужене у громадянина, якщо це єдине місце проживання, якщо його загальна площа не перевищує 140 кв.м. для квартири і 240 кв.м для будинку.

Банки України тоді категорично не підтримували цю пропозицію нардепів, оскільки обов'язок платити борг і виконувати договірної борг - це базис капіталізму і ринкової економіки, тому відхилення від обов'язку сплачувати борги має бути цивілізованим і справедливим. Фінансові установи підкреслювали, що подібні мораторій призводять до збільшення витрат боржників та до збільшення корупції. Нардепи ж вважали, що цей законопроект захистить іпотечних позичальників.

Зеленський також заявив, що в запропонованій редакції закону фактично змінюються умови, при яких майно не може бути примусово відчужене без згоди власника відповідно до кредитного договору. Президент висловив думку, що це спричинить неоднозначне трактування положень закону і відповідно різне застосування на практиці. Таким чином, продовжено мораторій на стягнення майна по валютній іпотеці, якщо таке "нерухоме житлове майно використовується як місце постійного проживання позичальника/майнового поручителя або є об'єктом незавершеного житлового будівництва, за умови, що у позичальника або майнового поручителя у власності немає іншого нерухомого житлового майна ".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський ввів в дію важливе рішення РНБО- він затвердив нову Стратегію національної безпеки України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?