Хто здав Крим Росії - слідство розкрило шокуючі факти
Категорія
Україна
Дата публікації

Хто здав Крим Росії - слідство розкрило шокуючі факти

Хто здав Крим Росії - слідство розкрило шокуючі факти
Джерело:  online.ua

Уже сьомий рік триває незаконна окупація Росією Криму та війна на Донбасі, яку російська влада веде проти України. В українській прокуратурі і Держбюро розслідувань відкрито сотні кримінальних проваджень з цього питання. 16 вересня ДБР повідомило про завершення розслідування проти ексглави Генштабу ЗСУ Володимира Замана, який був у змові із президентом-втікачем Віктором Януковичем і двома ексміністрами оборони Дмитром Саламатіним та Павлом Лебедєвим, в ході якого було встановлено, хто здав Крим Росії і чому почалася війна на Донбасі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу відомства.

У ДБР встановили, що злочинні дії по підриву боєздатності української армії почалися ще в 2012 році і тривали аж до вторгнення Росії до Криму в лютому 2014 року. У скоєнні державної зради за цим фактом підозрюються вищі посадові особи держави того періоду - експрезидент Віктор Янукович, міністри оборони України Дмитро Саламатін та Павло Лебедєв. Слідчі встановили п'ять основних злочинних епізодів, які привели до окупації Криму, серед яких:

  • злочинне скорочення ЗСУ;

  • підрив стану мобілізаційної готовності;

  • знищення систем протиповітряної оборони Криму;

  • незаконні організаційні зміни ЗСУ, які нівелювали стратегічні документи;

  • невжиття заходів щодо реагування на зовнішні загрози.

Слідчі навели факти того, що Заман, Саламатін і Лебедєв впроваджували скорочення чисельності армії без компенсації зменшення війська сучасним озброєнням, військовою технікою, матеріально-технічними засобами та їх підтримував Янукович. Його наказом від 29 грудня 2012 була затверджена Концепція реформування та розвитку ЗСУ на період до 2017 року, в рамках якої українську армію з чисельністю майже 240 тисяч особового складу вирішили скоротити до кінця 2014 року до 157 456 осіб, з яких 119 166 військовослужбовців. Крім цього, з 2012 року почалася активна робота по скороченню чисельності ЗСУ за рахунок бойових частин. Наприклад, розформування єдиного боєздатного в ЗСУ 8-го армійського корпусу швидкого реагування суттєво знизило боєздатність ЗСУ і залишило командування Генерального штабу ЗСУ без оперативно-стратегічного резерву, який зміг би протистояти військової агресії РФ як в Криму, так і на Сході України. При керівництві Замана при цьому під виглядом утилізації були знищені сотні тисяч боєприпасів 152 калібру, реактивні системи "Град", "Ураган", "Смерч", артилерійські системи мінометного вогню.

Крім того, в 2013 році режим Януковича скоротив половину від штатної чисельності військкоматів. В результаті, військові частини були укомплектовані лише на 25-55%. До того ж, були згорнуті мобілізаційні ресурси в військових частинах і знищений облік військової техніки.

Як зазначається, Заман і його соратники наполегливо ігнорували численні повідомлення розвідки про підготовку наступальної операції з боку РФ в кінці 2013 - початку 2014 років. Вони навмисне не вжили заходів щодо приведення ЗСУ до вищих ступенів боєготовності, організації територіальної оборони і проведення широкомасштабних військових навчань на території Криму.

"Зазначені дії у своїй сукупності пов'язані і привели до тяжких наслідків - вторгнення РФ на територію АР Крим та м.Севастополь, подальшої їх окупації, порушення суверенітету і територіальної цілісності України. Розслідування за іншими фактами, які привели до окупації частини території України в 2014 році , триває ", - підсумували в ГБР.

Нагадаємо, 24 січня 2019 року районний суд Києва визнав Януковича винним у державній зраді і пособництві в плануванні, підготовці, розв'язанні і веденні агресивної війни і засудив його до 13 років позбавлення волі заочно. У той же час суд визнав колишнього президента не винним в пособництві в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Порошенко в суді розповів, хто здав Крим Росії- за його словами, це сталося під час його візиту на півострів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?