НБУ звернувся до українців з терміновою новиною - що важливо знати кожному
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ звернувся до українців з терміновою новиною - що важливо знати кожному

НБУ звернувся до українців з терміновою новиною - що важливо знати кожному
Джерело:  online.ua

Напередодні Верховна Рада нарешті прийняла законопроект № 1109, яким захистила права українців при мікрокредитуванні. Цей документ обмежує штрафів, які фінансові установи можуть стягувати з боржників. У НБУ пояснили, що означає закон про споживче кредитування та що зміниться для позичальників після його прийняття, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Національного банку України.

"Верховна Рада у другому читанні прийняла законопроект №1109, який відносить мікрокредити - розміром до однієї мінімальної зарплати (до 5 тис. грн) і терміном до одного місяця - до споживчих кредитів. Після вступу закону в дію на такі кредити будуть поширюватися вимоги закону «про споживче кредитування» про розкриття повної вартості кредиту і права споживачів на отримання всієї необхідної інформації. Нагадаємо, що сьогодні середній "чек" одного кредиту в фінкомпаній - це 3711 грн, а середній термін - до одного місяця", - йдеться в повідомленні НБУ.

У прес-службі регулятора пояснили, як тепер будуть захищені права позичальників. По-перше, українцям фінансові установи тепер будуть зобов'язані розкривати повну відсоткову ставку по мікрокредитам і повні витрати. По-друге, банкам тепер заборонено нараховувати штрафи і пеню за мікрокредитами більш максимальної планки - максимальна сума стягнення з боржника по мікрокредитам, що не перевищує розміру однієї мінімальної зарплати, обмежується подвійною сумою взятого кредиту, незалежно від домовленостей сторін.

"Тобто повинні піти в минуле кредити «під 0%», які на ділі перетворюються на кредити під 1700% річних. Відтепер буде максимальна планка - штраф не може перевищувати подвійну суму кредиту", - розповіли в НБУ.

Таким чином, якщо розмір позики складе 5 тисяч гривень, то всі виплати по ній не можуть перевищити 10 тисяч гривень. Жодна фінустанова тепер не зможе автоматично збільшувати ставку з першого ж для прострочення по кредиту додатково до нарахування штрафів. Раніше, як відзначили в НБУ, фінустанови цим зловживали.

Як відомо, проект закону №1109 був розроблений депутатом від "Слуги народу", головою фінансового комітету Ради Данилом Гетманцевим, і був зареєстрований у Верховній Раді ще 29 серпня 2019 року. 4 лютого 2020 року парламент прийняв цей законопроект у першому читанні, а тільки 15 вересня - в цілому. У Нацбанку відзначили, що підтримують дані законодавчі зміни, як і будь-які інші дії, спрямовані на посилення захисту прав клієнтів фінустанов.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що НБУ невідкладно звернувся до українців та закликав бути обережними з нульовими кредитами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?