Ми повинні негайно це сказати - РФ знову зганьбилася на увесь світ
Категорія
Світ
Дата публікації

Ми повинні негайно це сказати - РФ знову зганьбилася на увесь світ

Ми повинні негайно це сказати - РФ знову зганьбилася на увесь світ
Джерело:  online.ua

Росія, здається, жодного дня не може прожити без резонансного скандалу - цього разу стало відомо, що в результатах дослідження російської потенційної вакцини проти коронавірусу вчені виявили сумнівні дані. Після цього науковці почали бити на сполох, що людям дозволили робити щеплення за межами клінічних випробувань. Варто звернути увагу на те, що у Росії вже навіть дозволили використання вакцини проти COVID-19 під назвою "Супутник V" - щеплення можуть зробити люди, які не беруть участь у клінічних випробувань. Однак нещодавно вчені з різних куточків світу звернулися до офіційної Москви з відкритим листом, в якому жорстко розкритикували першу "вакцину", вироблену в РФ. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на журнал Nature.

У вересні розробники російської вакцини оприлюднили результати своїх досліджень в медичному журналі The Lancet - іноземні вчені зразу ж помітили, що деякі дані постійно повторюються. Окрім того, вказано, що сам звіт представлений лише у формі графіків без вказівки детальних даних, на які вони опираються.

"Хоча дослідження, описане в цьому звіті, потенційно може бути значним, форма представлення даних викликає ряд незручностей і вимагає доступу до оригінальних даних для повного розслідування", - наголошують вчені.

Варто звернути увагу на те, що під відкритим листом підписалися 38 вчених. Так, молекулярний біолог Енріко Буччі заявив, він помітив декілька речей, які ніяк не сходяться. До прикладу, в одному з пунктів звіту російські автори вказали заміри рівня імунних клітин в крові добровольців, яким кололи вакцини з різною рецептурою. Всього було 2 групи з 9 учасників. Італійського мікробіолога насторожив той факт, що в багатьох людей з різних груп рівень антитіл в крові був однаковим.

"Шанси, що це могло статися за збігом обставин, надзвичайно мізерні", - зазначив експерт.

Окрім того, дослідник вірусних респіраторних інфекцій з Північно-Західного університету Еванстона звернув увагу на те, що поява однакових закономірностей в даних двох різних оцінок "дуже малоймовірна". За його словами, таке дивне явище – це не дрібниця.

"Ми не звинувачуємо нікого в неприпустимій для наукового світу поведінці, а просимо роз'яснень, як такі очевидно однакові дані могли з'явитися. Коли ми побачили повідомлення про те, що Росія почала робити ін'єкції вакцини людям за межами клінічних випробувань, ми відчули, що повинні це сказати негайно"– додав Буччі.

Як повідомляв ONLINE.UA, Кремль домовився з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, що білоруси в добровільному порядку візьмуть участь в третьому етапі випробувань вакцини від коронавірусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?