Прийшов час - королеву Єлизавету II позбавляють влади
Категорія
Світ
Дата публікації

Прийшов час - королеву Єлизавету II позбавляють влади

Прийшов час - королеву Єлизавету II позбавляють влади
Джерело:  online.ua

Британська монархиня Єлизавета II більше не буде королевою Барбадосу. Влада держави остаточно вирішила з 2021 роки не визнавати главою королеву Великої Британії. У колишній британській колонії хочуть стати незалежною республікою, підкресливши, що прийшов час повністю залишити позаду колоніальне минуле. Таким чином, королеву Єлизавету II позбавлять влади в Барбадосі, яким вона керувала понад півстоліття. Про остаточне рішення барбадоської влади повідомила генерал-губернаторка країни Сандра Мейсон, передає ONLINE.UA з посиланням на Loop Barbados.

"Прийшов час повністю залишити позаду наше колоніальне минуле. Барбадосці хочуть, щоб Барбадос став самостійною державою. Це остаточне рішення свідчить про впевненість в тому, хто ми є і чого ми здатні досягти. Отже, Барбадос зробить наступний логічний крок в напрямку до повного суверенітету і стане республікою на той час, коли ми будемо відзначати нашу 55-ту річницю незалежності ", - заявила Мейсон.

Найцікавіше, що вимовлені ці слова були під час так званої тронної промови перед відкриттям парламенту. За традицією, подібна промова доручається главі держави, тобто в даному випадку Єлизаветі II, але в колишніх колоніях це, як правило, робить представник монарха - генерал-губернатор. Виходить, що на Барбадосі кінець монархії проголосив представник самої королеви.

Як відомо, Барбадос отримав незалежність в 1966 році, але главою держави там як і раніше залишається правляча королева Великої Британії Єлизавета II. Монархиня також є главою Співдружності націй і чинним монархом ще 14 незалежних держав - членів ООН, у тому числі Канади, Австралії, Нової Зеландії, Ямайки, Канади, Папуа - Нової Гвінеї.

Важливо відзначити, що незважаючи на тісні зв'язки з Великою Британією, Барбадос не раз йшов проти Лондона по лінії зовнішньої політики. У 1983 році, всупереч думці прем'єр-міністра Великої Британії Маргарет Тетчер, Барбадос взяв активну участь в очолюваному Сполученими Штатами вторгненні на Гренаду. Сьогодні ж 300 тисяч жителів острова, який, до речі, є батьківщиною популярної співачки Ріанни, вирішили остаточно відмовитися від британського монаршого правління.

Нагадаємо, Барбадос став не першою країною, яка вирішила позбавити Єлизавету II влади. За час свого правління монархиня перестала бути главою Гайани, Гамбії, Гани, Кенії, Маврикію, Малаві, Мальти, Нігерії, Пакистану, Сьєрра-Леоне, Танганьїки, Тринідаду і Тобаго, Уганди, Фіджі, Цейлону, ПАР.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що королева Єлизавети II не планує відмовлятися від престолу з нагоди свого 95-річчя.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?