Лукашенко пішов на новий скандальний випад проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

Лукашенко пішов на новий скандальний випад проти України

Лукашенко пішов на новий скандальний випад проти України
Джерело:  online.ua

Білоруський лідер Олександр Лукашенко відзначився новим скандальним випадом проти України. 16 вересня під час зустрічі з політичним активом країни вона назвав країни, які, на його думку, причетні до ситуації в Білорусі. Він знову заявив, що за протестами білорусів стоять США, "спільниками" яких стали Польща, Литва, Чехія і Україна. Зокрема, Україну він назвав форпостом політичних провокацій проти Білорусі, які готувалися цілих десять років. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу адміністрації президента Білорусі.

"Те, що відбувається сьогодні, не є чимось несподіваним або новим для нас. Щоб відразу зняти всі маски, назвемо цих гравців поіменно. На рівні світових центрів це перш за все Сполучені Штати Америки, конкретніше - їх мережа фондів з підтримки так званої демократії. На європейському континенті активно діяли американські сателіти: Польща, Литва, Чехія і, на жаль, наша Україна", - заявив Лукашенко.

Лукашенко, легітимність президентсва якого не визнають білоруси і міжнародне співтовариство, вважає, що революційний сценарій проти Білорусі розроблявся десять років. А тактика організаторів, на його думку, будувалася за класичним американським підручником кольорових революцій.

"Кожна з цих країн відпрацьовувала свою роль. Чехія - з давніх часів як ресурсного хаба, Польща - спочатку як інкубатор медіаканалів (" Белсат "," Нехта "та інші), а потім - як майданчик для альтернативних органів у вигнанні. Литва, уражена темою БелАЕС, - як таран білорусько-європейських відносин. Україна, не дивлячись на нашу незмінну її підтримку, наприклад, в питаннях територіальної цілісності, та й по іншим, всупереч духу наших взаємин стала форпостом політичних провокацій. Таким чином, ми чітко бачимо суб'єктів цього процесу, їх провідників і пособників", - додав Лукашенко.

Політик вважає, що "кольорову революцію" в Білорусі хотіли "влаштувати" ще в 2006 і 2010 роках. Саме з того часу, на думку Лукашенка, в Білорусі готували Майдан.

"Білорусь стали хитати по-новому, націлюючись на залізний президентський електорат: жителів регіонів, трудящих, бюджетників, пенсіонерів. День виборів, став часом "Х" для спроби реалізації майданного бліцкригу. Сьогодні ж на новий рівень переходить масований інформаційний вплив. Управління і координація протестами здійснюються в прямому ефірі цілодобово", - знайшов причину своїх проблем Лукашенко.

Як відомо, в тому, що білоруси нарешті захотіли свободи і демократії Лукашенко звинувачує Європу. Він переконаний, що протестними акціями "керують з-за кордону" і навіть знайшов в цій ситуації "український слід". У зв'язку з цим президент Білорусі звернувся до російського лідера Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку. Наразі Путін надал Лукашенко 1,5 млрд доларів для політичної підтримки, а також направив в Білорусь російських військових нібито для участі в навчаннях.

Тим часом в Білорусі тривають акції протесту проти Лукашенка, так як білоруси не збираються відмовлятися від своїх вимог. Громадяни країни вимагають відставки Лукашенка, проведення чесних виборів, звільнення всіх політичних в'язнів і притягнення до відповідальності винних у насильстві над учасниками протестів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава Міноборони Росії Сергій Шойгу екстрено приїхав до Білорусі. Через день після переговорів Путіна і Лукашенка в Сочі військове керівництво РФ поїхало до білоруських колег, щоб обговорити військове співробітництво.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?