В Україні вирішили змінити водійські посвідчення - що потрібно знати
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні вирішили змінити водійські посвідчення - що потрібно знати

В Україні вирішили змінити водійські посвідчення - що потрібно знати
Джерело:  online.ua

В Україні затвердили водійські права нового зразка. Рішення про зміну водійських посвідчень і техпаспортів на транспортні засоби 16 вересня прийняв Кабмін. У постанові говориться, що оновлені водійські права в Україні приведені у відповідність з європейськими вимогами, а в МВС України вже показали, як будуть виглядати нові бланки водійських посвідчень і свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Що зміниться в нові водійських правах і що робити з водійськими посвідченнями старого зразка, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Кабміну і Міністрества внутрішніх справ України.

"Цією постановою ми привели документи у відповідність з європейськими вимогами. Новий зразок також на пластиковій картці. Він тримовний (українською, англійською, частина - на французькою мовами), що діє на території всієї Європи і в багатьох країнах світу. Тепер на посвідченні - група крові (резус-фактор) водія. Це дозволить лікарям оперативно надавати першу медичну допомогу постраждалим при ДТП. Також будуть вказані дані згоди або незгоди на донорство", - пояснив рішення уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Водійське посвідчення нового зразка - що в них зміниться:

  • дані про згоду / незгоду водія на посмертне донорство,

  • інформація про групу крові та резус-фактор,

  • електронний чіп (що має дозволити уникнути підробок),

  • бланки будуть виготовлятися в таких кольорах: темно-синій і темно-рожевий, синій і жовтий, лавандовий (який під впливом ультрафіолету світиться червоним), рожевий (який світиться синім).

Відзначається, що інформація про надання згоди або незгоди на посмертне донорство, групу крові (резус-фактор) до посвідчення водія вноситься тільки за письмової згоди власника прав. Що стосується змін в техпаспорті, то вони передбачають додавання позначки про відповідність автомобіля екологічним нормам "Євро-2" - "Євро-6" або іншому рівню.

"Постановою передбачено, що національне і міжнародне посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, тимчасовий реєстраційний талон транспортного засобу, видані до набрання чинності цією постановою, є чинними протягом строку, на який вони були видані", - уточнили в МВС України, зазначивши , що достроково міняти права старого зразка немає необхідності.

Важливо відзначити, що з липня 2020 року в Україні водійські права видають за новими правилами. Тепер теоретичний і практичний іспити для водіїв фіксуються на відео. Теоретичний іспит приймається в спеціально обладнаному приміщенні сервісного центру МВС - в екзаменаційному білеті 20 питань, до кожного з яких є від 2 до 5 варіантів відповідей. Теоретичний іспит вважається незданим, якщо водій допустив три помилки, не дав відповіді у відведений час або використовував додаткові електронні прилади, навчальну літературу, засоби зв'язку, пристрої зчитування, а також підказки інших осіб. Перездати його можна буде не раніше ніж через 5 календарних днів, відлік яких починається з наступного після іспиту дня.

Практичний іспит проходить в два етапи: перший - на майданчику для навчання з початкового керування, другий - в умовах дорожнього руху. Якщо людина тричі не склала практичний іспит, то вона повинна пройти повторний курс підготовки з практичного керування транспортним засобом в будь-якому закладі, і тільки потім допускається до наступного іспиту.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ЗD номерні знаки для автомобілів не відповідають вимогам ДСТУ - це прописано в пункті 4.3 ДСТУ 3650: 2019 "Дорожній транспорт. Знаки номерні транспортних засобів. Загальні технічні умови". В патрульної поліції закликали українських власників транспортних засобів відмовитися від модних номерів, попередивши, що за їх використання передбачені штрафи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?