Рани загоюються швидше та краще — професор Колесников про застосування стовбурових клітин в хірургії
Категорія
Технології
Дата публікації

Рани загоюються швидше та краще — професор Колесников про застосування стовбурових клітин в хірургії

Рани загоюються швидше та краще — професор Колесников про застосування стовбурових клітин в хірургії
Джерело:  online.ua

Український хірург Євген Колесников, який відзначився участю у розробці лапароскопічної техніки ще на початку її існування — у 1980-х роках, провів тисячі операцій, з них ледь не найбільша частка відбулася у закордонних клініках. Згідно з його позицією, стовбурові клітини надзвичайно важливо використовувати в медицині. Вони допомагають фахівцям у пластичній хірургії та боротьбі проти аутоімунних захворювань. Професор наразі окрім викладання у Київському медичному університеті, заради якого він регулярно відвідує Гарвард — у пошуках нових знань, оперує в медичному центрі Deva Clinique. Там використовують стовбурові клітини, а за терапією приїжджають навіть з-за кордону — зі Сполучених Штатів, Європи, країн Азії.

За словами доктора Колесникова, Deva Clinique - без перебільшення передова клініка в питанні використання стовбурових клітин. Місцеві фахівці з великою відповідальністю підійшли до створення клітин, цей процес профінансували значними коштами.

"У 2017 році ми вже представили наші дані на всесвітньому конгресі в Бостоні (авт. — доповідь спеціалістів Deva Clinique в рамках Stem Cell Summit 2017, США) саме по стовбурових клітинах. Ми там дали інформацію про застосування стовбурових клітин у пацієнтів із виразковим колітом, хворобою Крона. Ми лікували таких пацієнтів стовбуровими клітинами. Стовбурова клітина, коли вводиться в організм, старається знайти місце, де вона необхідна. Наприклад, виразковий коліт — то це кишківник. Це означає, що вони працюють в тій ділянці, де є пошкодження тканин. Стовбурова клітина може перепрограмуватися в будь-яку тканину. Через це добре заживають виразкові процеси", - розповів хірург.

Друга доповідь відбулася під час Всесвітнього конгресу хірургів 2019 року в польському Кракові, того разу предметом було використання стовбурових клітин для заживлення ран після операції.

"І ось, знову повертаючись до баріатричних пацієнтів, наприклад: як правило, коли люди худнуть, у них знижується вага, бувають проблеми з імунітетом. Вони можуть бути безсилими, у когось може розвиватися анемія. Використання стовбурових клітин дає можливість загоїти рани швидше та краще. У нас взагалі не було якихось ускладнень чи інфікування тканин у пацієнтів, яких ми оперували та використовували стовбурові клітини", - підкреслив хірург.

Новітні технології дозволяють прискорити заживлення ран після операції, надають організму більше можливостей для боротьби з хворобами у нейрохірургії, чинити опір хворобі Паркінсона й покращують імунітет.

"Працюємо також зі стовбуровими клітинами для лікування хвороби Альцгеймера, яка на сьогодні є великою проблемою та загадкою у всьому світі: ніхто не знає, у кого ця хвороба може виникнути, не шкодує вона нікого. Під час старечої деменції та часткової втрати пам'яті складність лікування полягає у відновленні нервових клітин, роботи головного мозку. Це напрямок, над яким і ми працюємо (авт. — в Deva Clinique) та спеціалісти в усьому світі, щоб мати можливість лікувати пацієнтів з такими діагнозами та проблемами. Ми працюємо не лише з українцями, до нас приїздять багато людей із Великобританії, США, арабських країн. У нас великий закордонний контингент, окрім наших громадян", - резюмував Євген Борисович.

Євген Колесников — хірург вищої категорії, професор кафедри загальної та невідкладної хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика та одночасно професор Київського медичного університету (з викладанням хірургії англійською мовою), доктор медичних наук, професор, член Асоціації післядипломного навчання Гарвардського університету (США), віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пластичної, реконструктивної та естетичної хірургії, член Американської академії косметичної хірургії, лауреат Премії та Медалі Міжнародного коледжу хірургів (США) та Державної премії України, академік Міжнародної академії медичних наук (IMSA), провідний хірург медичного центру Deva Clinique.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?