Найвпливовіші країни терміново запустили Московський механізм - що відбувається
Категорія
Світ
Дата публікації

Найвпливовіші країни терміново запустили Московський механізм - що відбувається

Найвпливовіші країни терміново запустили Московський механізм - що відбувається
Джерело:  online.ua

17 найвпливовіших країн ОБСЄ ухвалили рішення невідкладно запустити "Московський механізм" щодо ситуації у Білорусі. Згідно з останніми даними, цю ініціативу підтримали: Канада, США, Британія, Франція, Бельгія, Нідерланди, Данія, Норвегія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Естонія, Чехія, Польща, Румунія та Словаччина. Варто звернути увагу на те, що Україна також є учасницею ОБСЄ, але її немає серед членів ініціативи. Як відомо, "Московський механізм" передбачає створення незалежної місії, яка дослідить інформацію про серйозні порушення прав людини, свободи слова, фальсифікації виборів та права на мирні зібрання. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт ОБСЄ.

"Ми усі неодноразово закликали владу Білорусі долучитися до інклюзивного національного діалогу та припинити насильство проти білоруського народу. Ми і далі підтримуємо пропозицію головування ОБСЄ надати допомогу з посередництва у такому діалозі та сподіваємося, що влада у Мінську погодиться на це як конструктивний крок. Водночас, поки що реакція влади Білорусі полягає у систематичних атаках на тих, хто міг би долучитися до діалогу, та продовженні репресій проти мирних протестувальників.... Сьогодні ми застосовуємо параграф 12 Московського документу від 1991 року ... для створення експертної місії, яка дослідить та прозвітує щодо фактів, які викликають стурбованість", - наголосили члени ОБСЄ.

Окрім того, вони звернули увагу на те, що очікують на співпрацю з БДІПЛ та делегацією Білорусі у найближчі дні для підготовки місії.

Що важливо розуміти, "Московський механізм" можуть запустити лише з ініціативи 10 і більше країн-учасниць ОБСЄ. Не можна не згадати про те, що він вже застосовувався до Білорусі 9 років тому з ініціативи 14 країн.

Варто зазначити, що 18 серпня керівництво ОБСЄ запропонувало відвідати Білорусь для зустрічей з представниками влади і опозиції і виступити посередником у діалозі для виходу з кризи. Чимало країн закликали офіційний Мінськ згодитися на цей візит.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко, Путін та Трамп знову зганьбилися на міжнародній арені.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?