База на Марсі - вчені вразили новою пропозицією
Категорія
Технології
Дата публікації

База на Марсі - вчені вразили новою пропозицією

База на Марсі - вчені вразили новою пропозицією
Джерело:  online.ua

Вчені вже багато десятиліть ведуть суперечки щодо найбільш ергономічного та реалістичнішого проєкту бази на Місяці. Нову ідею запропонувала команда експертів Сингапурського університету технологій і дизайну під керівництвом Ксав'є Фернандеса. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на PLOS One.

На думку науковців, можна не везти велику кількість матеріалів з Землі — що становить додаткову складність під час організації експедиції. Для облаштування бази вони пропонують використати суміш хітину й місцевого марсіанського ґрунту.

Фахівці пояснили, якщо на Червоній планеті організовуватимуть штучну екосистему для підтримки життя колоністів, хітин обов'язково стане одним з її продуктів. Цей елемент відомий тим, що саме з нього складаються клітинні стінки грибів, панцирі комах, ракоподібних, а також рибна луска.

У статті говориться про розділення хітину на мономери та комбінування хітозану з марсіанським реголітом.

Ця технологія відзначається швидкістю, не потребує значних енергетичних витрат чи спеціального обладнання. Кінцевий матеріал може стати не тільки основою для будівель, з нього можна створювати окремі інструменти чи навіть техніку.

Фернандес і команда під час демонстрації згаданого методу відтворили гайковий ключ, модель бази невеличкого розміру та кілька фігурок — вони скористалися хітином та імітатором ґрунту з Марса.

"Спочатку технологія створювалася для зведення сферичних замкнутих екосистем в містах. Однак вона виявилася найбільш ефективним і легко масштабується з усіх методів виробництва матеріалів в закритій штучному середовищі, в умовах дефіциту ресурсів на млявій планеті або супутнику", - цитує журнал Фернандеса.

Як повідомляв ONLINE.UA, на поверхні Марса вперше в історії спостереження за планетою зафіксували рух хвиль марсіанських пісків. Варто звернути увагу на те, що раніше вони вважалися статичними. Супутники й марсоходи регулярно реєстрували еолові форми рельєфу на Марсі, звані мегахвилями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?