Це падіння економіки - у Зеленського виступили з несподіваним попередженням
Категорія
Економіка
Дата публікації

Це падіння економіки - у Зеленського виступили з несподіваним попередженням

Це падіння економіки - у Зеленського виступили з несподіваним попередженням
Джерело:  online.ua

Проєкт державного бюджету на 2021 рік відрізняється від аналогічних документів на поточний період, оскільки світ потерпає від нової кризи — так пояснили окремі його деталі в Офісі президента. Радник лідера Олег Устенко зауважив, збільшений дефіцит пов'язаний саме з кризовими обставинами. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його виступ в українському телеефірі.

За словами економіста, поданий у парламент проєкт бюджету характерний для країн, що виходять з кризи.

"Для них завжди характерні вищі обсяги дефіцитів, як ми бачимо, у нас понад 6% до ВВП обсяг дефіциту. Якщо ви подивитеся на загальну логіку країн, які зараз ухвалюють бюджети, у них теж буде високий дефіцит. Зрозуміло, що було б непогано тримати його в межах 2,5%, як було передбачено на поточний 2020 рік. Але завжди є якісь умови, і в цьому випадку це падіння економіки, і є не так багато способів для її стимулювання", - пояснив експерт.

Устенко згадав, що уряд погодився з підвищенням мінімальних зарплат на тлі очевидного бюджетного дефіциту. Він вважає, з подібними рішеннями у наявних умовах необхідно бути обережним, однак сенс у такій політиці є.

"Але ось у чому логіка. Є країна, в якій було падіння економіки, а за останні роки 5 млн осіб виїхали з країни. Якщо взяти, наприклад, медсестру, яка виїхала і працює в Польщі. В середньому її зарплата становитиме близько 500 доларів. Близько 100 витрачатиметься на оренду квартири, на руках залишиться 400. Щоб зупинити міграційний потік, потрібно давати приблизно аналогічну вартість на свій трудовий ресурс. Ось такий і був логічний ланцюжок", - резюмував радник Володимира Зеленського.

Як повідомляв ONLINE.UA, в уряді та Верховній Раді продовжуються суперечки стосовно ухвалення нового проєкту державного бюджету на 2021 рік. Міністр фінансів Сергій Марченко виступив із заявою та наголосив — документ не передбачає жодного тиску на платників податків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?