ООН завдала ще одного потужного удару по планах Путіна - Кремль погрожує Україною
Категорія
Політика
Дата публікації

ООН завдала ще одного потужного удару по планах Путіна - Кремль погрожує Україною

ООН завдала ще одного потужного удару по планах Путіна - Кремль погрожує Україною
Джерело:  online.ua

План команди російського президента Володимира Путіна, яка посилено підтримує режим Олександра Лукашенка, голосно провалився. Рада ООН з прав людини напередодні прийняла резолюцію по Білорусі, в яку не включила жодної правки і пропозиції Кремля. Постпред Росії Геннадій Гатілов обурився позицією членів Ради ООН. Він заявив, що в дебатах "бере участь група агресивних країн" і закликав не втручатися у внутрішні справи Білорусі, пригрозивши, що це загрожує "дестабілізацією", як в Україні. Які вимоги висунули режиму Лукашенко в резолюції Ради ООН, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу організації.

Як відомо, проект резолюції щодо Білорусі був представлений Німеччиною від імені країн Європейського союзу. Документ підтримали 23 країни - члена РПЛ, проти проголосували дві, а утрималися 22. Росія запропонувала 17 поправок, але жодна з них не була прийнята.

Резолюція РПЛ ООН закликає Лукашенка почати діалог з опозицією. Доккумент передбачає, щоб влада Білорусі створила умови для проведення незалежних, прозорих і неупереджених розслідувань всіх тверджень про порушення прав людини. У документі режим Лукашенка звинуватили в тому, що влада порушила зобов'язання білорусів по відношенні до права голосувати і обиратися, які жителям гарантовані Конституцією.

"Зокрема, в зв'язку з численними фактами знущань, викрадень, довільних висилок і сексуального насильства, а також із застосуванням сили з боку правоохоронних органів відносно мирних демонстрантів", - закликали в ООН вести постійний моніторинг порушень прав людини в Білорусі.

У Росії та Білорусі обурені положеннями резолюції ООН. Постпред РФ в РПЛ ООН заявив, що цей документ не має нічого спільного з правами людини.

"На жаль, це не перший і не останній раз, коли група агресивно налаштованих держав проштовхує власні політичні пріоритети, які не мають відношення до прав людини. Це робиться і в формі спеціальних сесій або термінових дебатів, і у вигляді резолюцій. Більшість подібних заходів є частиною загальної стратегії окремих груп держав за делегітимізації законної влади конкретної країни з метою її насильницького зміщення", - обурюється Гатілов.

Важливо нагадати, що за день до засідання РПЛ ООН резолюцію по Білорусі прийняв Євросоюз. Документ офіційно не визнає легітимним президентом республіки Олександра Лукашенка, вимагає миттєвого введення санкцій проти диктатора і інших представників режиму, які відповідають за фальсифікацію виборів, вимагає застосувати санкції проти представників російського уряду, які підтримують режим Лукашенка, закликає Євросоюз заморозити будь-які перекази в Мінськ і припинити надання кредитів, закликає відкликати рішення по організації Чемпіонату світу з хокею в Білорусі, який планується провести вже в 2021 році.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко пішов на новий скандальний випад проти України. Він заявив, що за протестами білорусів стоять США, "спільниками" яких стали Польща, Литва, Чехія і Україна. Зокрема, Україну він назвав форпостом політичних провокацій проти Білорусі, які готувалися цілих десять років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?