Штрафи за вогонь на Донбасі - Міноборони поставило крапку в гучному скандалі
Категорія
Україна
Дата публікації

Штрафи за вогонь на Донбасі - Міноборони поставило крапку в гучному скандалі

Штрафи за вогонь на Донбасі - Міноборони поставило крапку в гучному скандалі
Джерело:  online.ua

Керівництво Міноборони України 19 вересня звернулося до українців з важливою заявою - у військовому командуванні роз'яснили, що передбачено в наказі № 330 міністра оборони Андрія Тарана, який викликав резонанс в українському суспільстві. Йдеться про документ, в якому визначили винагороди і штрафи для українських бійців, які захищають Україну від російського агресії на Донбасі. Спочатку наказ Міноборони трактували так, що відомство під загрозою покарання заборонило українським захисникам відкривати вогонь у відповідь в зоні ООС, незважаючи на провокації бойовиків. Але в Міноборони запевнили, що в наказі немає нічого поганого і пояснили, навіщо ввели винагороди і штрафи для українських військовослужбовців, передає ONLINE.UA.

"Ворог регулярно нас провокує. Це в більшості випадків неприцільна стрілянина, розрахована виключно на нервозність. Щоб саме на Україну покласти відповідальність за порушення домовленостей. Військові знають, наскільки складним може бути такий час в морально-психологічному плані. Ще з огляду на постійні нервові обурення в тилу. Зараз актуальним є питання мотивації наших військовослужбовців, які перебувають на передовій сьогодні. Ми повинні стимулювати бійців, які в напруженій, натягнутій як струна ситуації, несуть свою службу на лінії зіткнення", - відзначили в Міноборони.

В оборонному відомстві підкреслили, що ніякої заборони в наказі на право і обов'язок захищати Україну немає.

"Дії наших військових в бойовій ситуації регламентовано статутом, законами України та відповідними наказами командира. Але бойова обстановка може вимагати і особистого рішення від кожного воїна. Це логічно і передбачувано усіма керівними документами. Порядок виплати винагороди прописується настільки детально, щоб мінімізувати можливості для зловживань" , - пояснили в Міноборони.

Як відомо, в наказі Міноборони від 16 вересня передбачено додаткову щомісячну грошову винагороду в розмірі від 5 до 18 тисяч грн для військових ЗСУ. Ці гроші будуть виплачувати військовим в районі проведення операції Об'єднаних сил за створення безпечних умов виконання бойових завдань і збереження життя і здоров'я під час участі в заходах щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях. Але якщо військовослужбовець допускає правопорушення, то його штрафують і премію скорочують. Серед того, за що можуть позбавити премії, "відкриття вогню (в тому числі у відповідь) без наказу відповідного командира (начальника), крім випадків військової необхідності". Також до порушень відносяться: вчинення військовослужбовцями військового адміністративного правопорушення або адміністративного правопорушення і наявність врахованих при виконанні службових обов'язків випадків захворювань за порушення правил гігієни, травм через порушення заходів безпеки, суїцидів і невиправданих бойових втрат серед особового складу.

Важливо відзначити, що бойовики щодня порушують режим перемир'я на Донбасі і провокують українських військових на вогонь у відповідь. Тільки за минулу добу ворог двічі відкривав вогонь по позиціях бійців ЗСУ в районі Водяного і Новотошківського - бойовики вели вогонь з підствольних і великокаліберних гранатометів. З початку поточної доби, 19 вересня, за даними штабу ООС режим тиші на Донбасі не порушувався.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава Офісу президента Андрій Єрмак приголомшив українців новою резонансною заявою - він упевнений в тому, що український глава Володимир Зеленський завершить війну на Донбасі до кінця своєї президентської каденції. Єрмак нагадав, що і сам Зеленський вже давав таку обіцянку українців, а все, що президент обіцяє громадянам країни - він робить.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?