Померла ікона американського правосуддя Рут Гінзбург - вона була символом фемінізму і ґендерної рівності
Категорія
Світ
Дата публікації

Померла ікона американського правосуддя Рут Гінзбург - вона була символом фемінізму і ґендерної рівності

Померла ікона американського правосуддя Рут Гінзбург - вона була символом фемінізму і ґендерної рівності
Джерело:  online.ua

19 вересня весь світ приголомшила сумна новина - померла відома суддя Верховного суду США Рут Гінзбург. Вона впродовж майже 30 років працювала у вищій судовій інстанції і була відома як люта захисниця прав жінок, за що її називали символом фемінізму і ґендерної рівності. Протягом своєї діяльності Гінзбург домоглася того, щоб жінки отримали право на аборти, а одностатеві пари могли легально укладати шлюби. Саме Гінзбург зіграла важливу роль у запуску організації із захисту прав жінок Women's Rights Project і проклала шлях для багатьох жінок, в тому числі для колишньої кандидатки в президенти США Гілларі Клінтон. Про смерть Рут Гінзбург повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Вищого суду США.

Причиною смерті Рут Гінзбург стали ускладнення, викликані раком підшлункової залози, з яким правозахисниця боролася 20 років. Вона померла на 88-му році життя в своєму будинку в Вашингтоні в оточенні рідних і близьких.

Американці не можуть повірити в смерть відомої правозахисниці. Вони масово збираються біля будівлі Верховного суду США, щоб вшанувати пам'ять про суддю.

Рут Гінзбург називають символом фемінізму, боротьби за рівність статей і проти ґендерної дискримінації, а також іконою американського правосуддя. Завдяки їй поняття «ґендер» увійшло в судовий ужиток - цей термін Гінзбург почала використовувати замість слова sex (тобто "біологічна стать"), щоб не збивати з пантелику учасників судового процесу.

Як відомо, Гінзбург була другою жінкою в історії США, яка займала пост судді Верховного суду. У 1993 році її призначив тодішній президент США Білл Клінтон. Понад 27 років суддя на вищому рівні домагалася рівності для чоловіків і жінок в оплаті праці та в доступі до освіти, а також захищала права жінок в усіх сферах. Гінзбург вважають іконою фемінізму і героїнею поп-культури. Вона широко популярна серед молоді, представники якої підтримували Рут в боротьбі за справедливість.

Президент США Дональд Трамп вже відреагував на смерть Рут Гінзбург. Він назвав її приголомшливою жінкою, яка залишила довготривалий відбиток на американській юстиції та політиці.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в США помер актор Чедвік Боузман, який зіграв головну роль у фільмі Чорна пантера. Боузман помер у віці 43 років у Лос-Анджелесі після тривалої хвороби.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?