Наслідки будуть поганими - Євросоюз закликав команду Зеленського схаменутися
Категорія
Україна
Дата публікації

Наслідки будуть поганими - Євросоюз закликав команду Зеленського схаменутися

Наслідки будуть поганими - Євросоюз закликав команду Зеленського схаменутися
Джерело:  online.ua

В Євросоюзі вже повторно заявили про загрозу втрати безвізового режиму України з ЄС у зв'язку з проблемною процедурою відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Депутатка Європарламенту від Німеччини, членкиня комітету у закордонних справах Віола фон Крамон відреагувала на заяву глави парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, який назвав ці погрози Брюсселя "лише чутками". Євродепутатка закликала команду українського глава Володимира Зеленського схаменутися і почати прислухатися до мессежу Брюсселя, інакше наслідки для України будуть поганими. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сторінку фон Крамон в соцмережі.

"Це точно те, про що я говорила вчора, пан Арахамія. Прислухайтеся до цього меседжу від Євросоюзу, тому що наслідки для вашої країни не будуть поганими", - написала фон Крамон, реагуючи на нещодавню заяву Арахамія про те, що загрози від євродепутатки є лише чутками, і він буде реагувати тільки на листи.

Важливо відзначити, що скандал з безвізом виник після того, як Верховна Рада України прийняла проект постанови, яким затвердила склад комісії з проведення конкурсу на зайняття посад в Спеціалізованій акнтікоррупціонной прокуратурі. В Європарламенті невдоволені рішенням українських депутатів - там впевнені, що членам цієї комісії не вистачає досвіду і доброчесного репутації, щоб робити призначення в САП.

Варто звернути увагу на те, що ключові європейські держави і Всесвітній банк також жорстко відреагували на рішення ВРУ - вони письмово звернулися до українського парламенту і попередили про проблеми в проекті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького. Представники західних донорів та кредиторів України нагадали Києву про те, що прозоре і відповідає критеріям обрання нового глави САП є одним з критеріїв надання 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС. Крім того, це є одним з критеріїв по так званому механізму призупинення безвіза з боку Євросоюзу.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що підтримує позицію західних партнерів про незалежність антикорупційних органів, але загрози про скасування безвіза з ЄС назвав чутками. На всі ці гучні заяви вже встиг відреагувати спікер Верховної Ради Дмитро Разумков. Він заявив, що не бачить жодної проблеми, оскільки найголовніше - просто провести чесний відбір. У Кабміні також запевнили українців, що безвізовий режим між Україною і державами Євросоюзу не зазнає ніяких змін найближчим часом - глава уряду запевнив, що прозорий конкурс на посади в САП навпаки підтримують представники офіційних Брюсселя та Вашингтона.

Після цього глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія також прокоментував заяву євродепутата Віоли фон Крамон про загрозу для безвізового режиму з ЄС у зв'язку з проблемною процедурою відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Я буду реагувати тільки на листи. Листів немає ні від кого. Ні від депутатів, ні від парламенту ... Я вам нагадую, що у нас є асоціація з ЄС - там сотні, а то й тисячі документів, які ратифіковані. Там ніякого САП немає, там є незалежність антикорупційної структури, ми це підтримуємо і будемо це дотримуватися", - заявив Арахамія.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що посли G7 екстрено звернулися до України- вони ще раз нагадали про необхідність прозорого і політично нейтрального відбору керівників антикорупційних органів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?