Команда Путіна шокувала новим рішенням щодо Донбасу - в Кремлі зробили заяву
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Путіна шокувала новим рішенням щодо Донбасу - в Кремлі зробили заяву

Команда Путіна шокувала новим рішенням щодо Донбасу - в Кремлі зробили заяву
Джерело:  online.ua

У Росії шокували черговим рішенням проти України щодо Донбасу. На цей раз команда російського президента Володимира Путіна вирішила поскаржитися на офіційний Київ в ОБСЄ. У Кремлі незадоволені тим, що команда українського лідера Володимира Зеленського зайняла жорстку позицію і не збирається йти на поступки ні Путіну, ні бойовикам ОРДЛО, яких він підтримує - в офіційній Москві обурені, що цю позицію ще й підтримують Франція і Німеччина, які є учасниками нормандського процесу . Постійний представник РФ при ОБСЄ Олександр Лукашевич виступив на засіданні організації у Відні і закликав "максимально впливати на київське керівництво, щоб спонукати до кроків в інтересах миру і громадянської злагоди, якнайшвидшого виконання «Комплексу заходів» на основі прямого і результативного діалогу Києва з Донецьком і Луганськом". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МЗС РФ.

Зокрема, Лукашевич публічно звинуватив Україну в порушенні режиму перемир'я, який діє на Донбасі з 22 червня. Він, правда, не став обговорювати, чому бойовики ОРДЛО порушують режим тиші і відкривають вогонь по українських позиціях, але звинуватив ЗСУ "в інженерному обладнанні позицій і спробах змінити початкове розміщення сил", хоча це раніше спростували в ОБСЄ. Але найбільше у Путіна намагаються домогтися виборів в ОРДЛО.

"Просування на політичному та гуманітарному треках врегулювання виявилося фактично заблоковано відступом української сторони від букви і духу Мінських угод. Перш за все - в контексті виключення всього Донбасу з окремими районами Донецької та Луганської областей з процесу організації та проведення місцевих виборів, призначених на 25 жовтня - воно прямо суперечить пунктам 4, 9, 11 і 12 «Комплексу заходів». Ці положення передбачають, зокрема, здійснення в Контактної групи результативного діалогу з представниками окремих районів Донбасу про модальності проведення виборів. Дивує і позиція, зайнята нашими французькими і німецькими партнерами по «нормандськосу» формату. Вони продовжують в цих умовах твердити про конструктивний підхід, який проявляє Києв для врегулювання", - заявив Лукашевич, звинувативши вже не тільки команду Зеленського, а й представників Меркель і Макрона в зриві мінських домовленостей.

В цілому у Путіна вимагають, щоб офіційний Київ зняв судимість з усіх осіб, переданих бойовикам ОРДЛО в ході попередніх обмінів в грудні 2019 року і квітні цього року. Також в Кремлі звинувачують Україну "в соціально-економічній блокаді Донбасу".

"Закликаємо міжнародне співтовариство, включаючи ОБСЄ і зовнішніх кураторів України, максимально впливати на київське керівництво, щоб спонукати до кроків в інтересах миру і громадянської злагоди, якнайшвидшого виконання« Комплексу заходів »на основі прямого і результативного діалогу Києва з Донецьком і Луганськом", - звернувся за допомогою до ОБСЄ Лукашевич.

Як відомо, за підсумками недавніх нормандських переговорів в Берліні заступник глави адміністрації президента РФ і куратор окупованого Донбасу Дмитро Козак заявив, що під час переговорів сторони домовилися, що найближчим часом Верховна Рада розгляне проект постанови, коригувальний постанову про місцеві вибори в Україні, яке, на думку представників ОРДЛО, порушує Мінські угоди. Член української делегації, представник України в політичній підгрупі ТКГ в Мінську Андрій Костін підтвердив, що українська делегація погодилася з можливістю внесення змін до постанови Верховної Ради про призначення місцевих виборів, на чому наполягає Кремль. У той же час віце-прем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков наголосив, що команда Зеленського з цього питання нічого не обіцяла Кремлю, а тільки поінформувала, що є ініціатива українських депутатів, самостійна ініціатива, не пов'язана ні з чиєю позицією.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава Офісу президента України Андрій Єрмак визнав, що постанова ВРУ про місцеві вибори 2020 дійсно викликає складності в переговорному процесі по Донбасу. Тому закликав депутатів прийняти рішення відповідно до інтересів нашої держави, із зобов'язаннями, які є, і нормами міжнародного права.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?