Росію підтримали 12 країн - команда Путіна влаштувала ганебний демарш на ГА ООН
Категорія
Політика
Дата публікації

Росію підтримали 12 країн - команда Путіна влаштувала ганебний демарш на ГА ООН

Росію підтримали 12 країн - команда Путіна влаштувала ганебний демарш на ГА ООН
Джерело:  online.ua

Команда президента Росії Володимира Путіна пішла на новий абсурдний крок, який приголомшив міжнародне співтовариство. На засіданні комітету з затвердження порядку 75-ї ГА ООН представники РФ і ще 12 країн проголосували проти подальшого розгляду пункту про "Обов'язки захищати", який націлений на попередження міжнародних злочинів, таких як геноцид, військові злочини, злочини проти людства, етнічні чистки. Росію в ООН підтримали Білорусь, КНР, Іран, Киргизстан, Конго, Куба, М'янма, Нікарагуа, Єгипет, Еритрея, Південний Судан і Сирія, яка була ініціатором цього протесту за вказівкою Кремля. Представник України при ООН Сергій Кислиця пояснив, чим обернеться російський демарш в ГА ООН для всього світу, передає ONLINE.UA.

"На голосування пропозицію вилучити з проекту порядку денного цей пункт внесла Сирія. Одна з головних проксі Росії в ГА. Ця країна часто використовується російськими дипломатами, які вдають в ГА, що це власне, не їхня ініціатива, але вони готові підтримати. Матриця "настамнет", - розповів Кислиця.

Дипломат нагадав, що "обов'язок захищати" або "обов'язок захистити" (responsibility to protect, R2P) - це концепція в міжнародному праві, підтримана ООН в 2005 році. Вона складається з кількох принципів, які ґрунтуються на ідеї суверенітету не як привілеї держави, а як, зокрема, обов'язки держави щодо свого населення. Кислиця уточнив, що згідно з концепцією, на державі лежить первинний борг по захисту населення на території держави, а якщо держава не в змозі захистити людей, чи через відсутність можливості, чи через брак або відсутність політичної волі - обов'язок захищати переходить до міжнародного співтовариства, але викід Росії тепер звузить можливість ООН обговорювати злочини проти людяності та порушення прав людини

"Обов'язок захищати є переосмисленням концепції гуманітарної інтервенції. Але на відміну від неї передбачається застосування військових акцій як обов'язок міжнародного співтовариства, а не як право держави або групи держав", - додав представник України при ООН.

Кислиця підкреслив, що Росію в цьому протесті підтримали країни, які на 74-й ГА ООН голосували проти внесення до порядку денного 75-ї сесії пункту про "ситуації на окупованих територіях України". Він додав, що 18 вересня цей пункт навіть не наважилися поставити на голосування після "відвертого поразки" 4 вересня.

Нагадаємо, з 22 по 29 вересня в Нью-Йорку відбудеться тиждень високого рівня 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. Це буде центральний міжнародно-політичний захід року для всеосяжного розгляду актуальних проблем сучасності, яке традиційно збирає глав держав, урядів і міністрів закордонних справ. Як відомо, в цьому році Путін вирішив очолити російську делегацію і виступити з відеозверненням в перший день заходу. Крім Путіна до делегації РФ на ГА ООН увійдуть міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов, голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький і помічник президента Юрій Ушаков.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Росії шокували черговим рішенням проти України щодо Донбасу. На цей раз команда російського президента Володимира Путіна вирішила поскаржитися на офіційний Київ в ОБСЄ. У Кремлі незадоволені тим, що команда українського лідера Володимира Зеленського зайняла жорстку позицію і несобірается йти на поступки ні Путіну, ні бойовикам ОРДЛО, яких він підтримує - в офіційній Москві обурені, що цю позицію ще й підтримують Франція і Німеччина, які є учасниками нормандського процесу .

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?