Уже розроблений чіткий план - українцям зробили важливе попередження
Категорія
Україна
Дата публікації

Уже розроблений чіткий план - українцям зробили важливе попередження

Уже розроблений чіткий план - українцям зробили важливе попередження
Джерело:  online.ua

В Україні вирішили повністю змінити систему продажу ліків в аптеках, для чого в країні запровадять електронний рецепт. Про це 20 вересня повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов, який попередив, що нова система почне працювати вже в 2021 році. Глава МОЗ вважає важливим для здоров'я населення запобігти самолікуванню людей, які сьогодні у вільному доступі можуть купити в аптеці практично будь-які препарати. Що зміниться для українців після запровадження електронного рецепта в країні і як тепер можна буде купити ліки, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МОЗ.

"Впорядкування ринку лікарських засобів і введення електронного рецепта - це є однією з серйозних складових реформи охорони здоров'я. Я про це відразу почав говорити. Чому це важливо? Для нас дуже необхідно для здоров'я українців, щоб ми уникали будь-яких речей, пов'язаних з самолікуванням. Давайте подивимося, що відбувається. Наприклад, захворіла людина. Вона відразу лізе в інтернет, дивиться на яких форумах, яким чином їй лікуватися, просто йде в аптеку і купує лікарські засоби, які дуже часто мають відпускатися за рецептурними бланками", - пояснив Степанов.

Міністр уточнив, що електронний рецепт буде виписувати лікар, він буде фіксуватися в системі і можна буде простежити, яким лікарем виписано ліки і потрібно було їх виписувати.

"Згідно з нашими планами, вже в 2021 році ми збираємося ввести електронний рецепт на наркотичні засоби, на інсулін, і на імуносупресивні препарати. Це буде в 2021 році. Потім поступово далі ми будемо розширювати цей модуль. У 2022 року ми збираємося зробити електронні рецепти на всі ліки, тобто антибіотикотерапію. І в 2023 році - на всю решту рецептурних лікарськіх засобів", - попередив Степанов.

Глава МОЗ зазначив, що такі нововведення передбачені перш за все для збереження здоров'я українців. За словами Степанова, вкрай важливо, щоб люди безконтрольно не приймали, наприклад, антибіотіки, які призначили самі собі за підказками в інтернеті.

"До чого це призводить в майбутньому - це викликає резистентність людини до антибіотикотерапії, антибактеріальної терапії. Що це означає? Це якщо дійсно потім необхідно буде приймати антибіотик при тому чи іншому захворюванні - то цей антибіотик просто не буде дієвим. Тому ви просто робите шкоду своєму організму. Тому дуже важливо, щоб у нас були зрозумілі правила відпуску рецептурних лікарських засобів. Щоб вони відпускалися виключно за призначенням лікаря", - додав міністр.

Важливо нагадати, що раніше Степанов пояснював, що електронний рецепт буде і економічно вигідним українцям. Справа в тому, що в електронному рецепті буде записуватися так звана непатентованих форма ліків, тобто, їх основна діюча речовина. Тому вже безпосередньо в аптеці, купуючи ці лікарські засоби, українці зможуть собі вибрати той чи інший, в залежності від ціни.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 3948, яким передбачається посилення покарання за продаж ліків без рецепта. Штрафи уряд пропонує збільшити в десятки разів. У документі передбачено також підвищення штрафів за відпустку неякісних ліків, які не відповідають держстандартам і за недотримання умов зберігання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?