Команда Зеленського заявила про нову масштабну проблему - що сталося
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Зеленського заявила про нову масштабну проблему - що сталося

Команда Зеленського заявила про нову масштабну проблему - що сталося
Джерело:  Суспільне

Команда російського президента Володимира Путіна усіма силами домагається, щоб офіційний Київ провів місцеві вибори не тільки на підконтрольній Україні території, але і на окупованому Росією Донбасі. Кремль в ультимативній формі вимагає, щоб Верховна Рада України змінила постанову, згідно з яким місцеві вибори 25 жовтня відбудуться в Україні всюди, крім окупованого Росією Криму та непідконтрольних українському уряду районів Донецької та Луганської областей. Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков виступає категорично проти зміни постанови, але глава української делегації в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації в Донбасі Леонід Кравчук попереджає парламент, що якщо вибори в ОРДЛО не дозволити, то Путін і бойовики ОРДЛО, яких він підтримує, заблокують весь переговорний процес і роботу ТКГ. Таку заяву 20 вересня Кравчук зробив в інтерв'ю Суспільному, передає ONLINE.UA.

"Сьогодні вже очевидно, на всіх зустрічах Тристоронньої контактної групи, всі питання, які обговорюються впираються в одне: Росія і ОРДЛО заявляють офіційно, що поки не буде змінена постанова Верховної Ради, то всі питання будуть заблоковані", - заявив Кравчук.

Політик зазначив, що не знає, чи прийме Верховна Рада зміни до постанови про вибори. Але він зазначив, що навіть незважаючи на те, є бажання тільки України домовлятися про завершення війни на Донбасі, офіційний Київ повинен шукати відповіді на всі питання та шляхи до їх вирішення.

Як відомо, з аналогічною пропозицією до Верховної Ради звернувся і перший заступник голови делегації в Тристоронній контактній групі по Донбасу Олексій Резніков. Він вважає, що парламент повинен прийняти альтернативне рішення щодо місцевих виборів, яке дозволить розблокувати переговори з Росією.

"Приймати те чи інше рішення щодо зміни або уточнення цієї постанови - це виключно прерогатива українського парламенту. Але якщо парламент України зможе проявити колективну мудрість і прийняти якесь інше рішення, яке підкреслить сприйняття Україною мінського процесу - безальтернативного майданчику для переговорів, яке підтвердить повноваження української делегації і продемонструє довіру до неї? Таке рішення дасть важливий сигнал нашим західним партнерам і міжнародним посередникам з ОСБЕ. Воно б розширило поле маневру для нашої роботи в Тристоронній контактній групі ", - заявляв Резніков в Раді 18 вересня, коли його викликали парламентарії, щоб він дав відповіді по роботі ТКГ і домовленостях з бойовиками і Путіним.

Нагадаємо, заступник глави адміністрації президента РФ і куратор окупованого Донбасу Дмитро Козак після нормандських переговорів в Берліні заявив, що під час переговорів сторони домовилися, що найближчим часом Верховна Рада розгляне проект постанови, коригувальний постанову про місцеві вибори в Україні, яке, на думку представників ОРДЛО, порушує Мінські угоди. Член української делегації, представник України в політичній підгрупі ТКГ в Мінську Андрій Костін підтвердив, що українська делегація погодилася з можливістю внесення змін до постанови Верховної Ради про призначення місцевих виборів, на чому наполягає Кремль.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Разумков зробив важливу заяву щодо ОРДЛО- він категорично проти зміни постанови про вибори в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?