Перехід на зимовий час в 2020 році - коли і як переводять годинники в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Перехід на зимовий час в 2020 році - коли і як переводять годинники в Україні

Перехід на зимовий час в 2020 році - коли і як переводять годинники в Україні
Джерело:  online.ua

Перехід на зимовий час в Україні в 2020 році відбудеться в останню неділю жовтня. Переводять годинник за традицією о 4 годині ранку в ніч з суботи, 24 жовтня, на неділю, 25 жовтня. При переході на зимовий час стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад. Як підготуватися до переходу на зимовий час і перенести його з мінімальними ризиками погіршення самопочуття - читайте в матеріалі ONLINE.UA.

Переведення годинників на зимовий час, не дивлячись на те, що він є стандартним астрономічним часом для нашого часового поясу, багато хто переживає важко. Мало того, що осінні дощі, холоди і скорочення світлового дня негативно позначаються на самопочутті і імунітеті людини, так з переведенням годинників ще й порушується циркадний ритм. Щоб включити в організмі потрібний час і адаптуватися до нового режиму, медики рекомендують заздалегідь почати готуватися до переведення годинників, щоб пережити перехід на зимовий час з мінімальними наслідками для здоров'я.

Перехід на зимовий час 2020 - рекомендації медиків

Медики пояснюють, що перехід на зимовий час, як правило, легше переноситься організмом, але все одно для адаптації знадобиться не менше двох тижнів. Щоб якомога швидше звикнути до нового режиму часу, вони радять:

  • скорегувати режим сну як мінімум за тиждень до переведення годинників - лягати спати потрібно хоча б на 15 хвилин раніше;

  • дотримуватися збалансованого раціону харчування - відмовитися від гострих, жирних і копчених продуктів, алкоголю і надмірної кількості кави, збагатити меню овочами і фруктами;

  • випивати до 1,5 літрів рідини на добу - це може бути вода, ягідні морси, трав'яні настої і відвари;

  • починати день з контрастного душу;

  • мінімізувати фізичні навантаження, уникати перевтоми, більше гуляти на свіжому повітрі, але не забувати про соціальну дистанцію, так як пандемія коронавіруса ще не закінчилася.

Особливу увагу фахівці рекомендують приділити адаптації дітей до зимового часу. За два тижні до переведення годинників, за порадами медиків, дітям потрібно змістити режим дня на годину назад. Більш раннє пробудження і ранній відхід до сну дозволять звести до мінімуму навантаження на дитячий організм, яка виникає в період переходу на зимовий час.

Навіщо переводять годинники на зимовий час?

Як відомо, перехід на зимовий і літній час вперше ввели в Великій Британії понад століття тому - в 1908 році. Це рішення було прийнято для економії і раціональнішого розподілу електроенергії протягом доби. З 1981 року цю практику перейняли в Радянському Союзі і до сих пір більше 100 країн світу переводять годинник. При цьому вже більше 160 країн відмовилися від сезонного тимчасового переходу. Серед цих країн: Білорусь, Ангола, Ісландія, Китай, Росія, Кенія, Індія, Об'єднані Арабські Емірати, Японія, Південна і Північна Корея і інші.

Нагадаємо, влітку 2018 року жителі Євросоюзу під час онлайн-голосування підтримали скасування сезонного переведення годинників. У березні 2019 року Європейський парламент проголосував за скасування практики переведення годинників з 2021 року, після чого Єврокомісія запропонувала країнам ЄС в індивідуальному порядку вибрати зимовий або літній час як постійний. Дискусії з цього питання досі тривають в ЄС.

Важливо відзначити, що в Україні в 2011 році Верховна Рада також намагалася скасувати переведення годинників, проте цього так і не відбулося, а суперечки з питання переходу на зимовий і літній час як і раніше ведуться в нашій країні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, як будуть відпочивати українці в жовтні 2020 року- скільки буде свят і додаткових вихідних днів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?