Настав повний розвал - Лукашенко зважився на радикальні заходи
Категорія
Світ
Дата публікації

Настав повний розвал - Лукашенко зважився на радикальні заходи

Настав повний розвал - Лукашенко зважився на радикальні заходи
Джерело:  online.ua

Олександр Лукашенко, легітимність президентсва якого не визнають білоруси і міжнародне співтовариство, вирішив піти на радикальні заходи і провести масштабну чистку в дипломатичному корпусі країни. Він наказав звільнити десятки співробітників МЗС, які представляють Білорусь в інших країнах. Під звільнення потрапили всі ті, хто не підтримує режим Лукашенка і насильство над білорусами, яке влаштували силовики за наказом влади в країні. Про нове шокуюче рішення Лукашенко 20 вересня повідомив колишній посол Білорусі у Франції, член президії координаційної ради опозиції Білорусі Павло Латушко, передає ONLINE.UA.

"30 білоруських дипломатів будуть звільнені в найближчі дні з дипломатичної служби Республіки Білорусь. Причини звільнення: розміщення співробітниками в особистих соцмережах своєї громадянської позицію про незгоду з фальсифікацією виборів і актами насильства щодо мирних демонстрантів з боку співробітників ОМОНу, а також через відмову фальсифікувати вибори", - йдеться в повідомленні Латушко.

Колишній білоруський дипломат уточнив, що Лукашенко вирішив звільнити навіть єдиного дипломата, який володіє індонезійським мовою в МЗС Білорусі. За його словами, мова йде фактично про "чистку" дипкорпусу Білорусі.

"Після фіаско зовнішньої політики Білорусі настав повний розвал дипломатичної служби країни. МЗС більше не лояльне до чинної влади!", - підкреслив Латушко.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі тривають вже другий місяць. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Лукашенко вважає, що за протестної ситуацією в Білорусі коштує Захід. Тому він раптово перейнявся кількістю навчань НАТО в сусідніх з Білоруссю країнах і доручив перекинути повітряно-десантну бригаду з Вітебська в Гродно - "у зв'язку з напруженою ситуацією на західних кордонах". Крім того, він звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку. Крім того, Путін дав Лукашенко 1,5 млрд доларів кредиту в якості політичної підтримки - опозиція впевнена, що саме на ці гроші він влаштовує силовий розгін білорусів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко знову вирішив жорстко розігнати протестуючих, які вийшли на Марш солідарності 20 вересня. Він наказав стягнути в Мінськ і інші великі міста Білорусі спецтехніку і ОМОН, щоб придушити мирний протест білорусів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?