Вони не можуть це зробити - між США та ЄС спалахнув новий конфлікт
Категорія
Політика
Дата публікації

Вони не можуть це зробити - між США та ЄС спалахнув новий конфлікт

Вони не можуть це зробити - між США та ЄС спалахнув новий конфлікт
Джерело:  online.ua

Команда американського лідера Дональда Трампа офіційно заяивла про те, що ініціювала відновлення санкцій ООН щодо Ірану - цю інформацію офіційно підтвердив очільник Державного департаменту Майк Помпео. В заяві Держдепу зазначається, що 20 серпня США повідомили Радбез ООН про те, що Іран не виконує належним чином свої зобов’язання згідно з ядерною угодою "Спільний та всеосяжний план дій" (JCPOA). Варто звернути увагу на те, що це повідомлення запустило 30-денний процес повернення раніше скасованих санкцій ООН. Однак влада Євросоюзу неочікувано для всіх почала стверджувати, що офіційний Вашингтон не міг цього зробити, оскільки вже не є стороною відповідної угоди. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на заяви американських та європейських політиків.

"США вітають повернення фактично усіх раніше скасованих санкцій ООН щодо Ісламської республіки Іран, яка є провідним світовим державою-спонсором тероту та антисемітизму... США вдалися до цього рішучого кроку, тому що, на додачу до невиконання Іраном зобов’язань за JCPOA, Радбез не продовжив ембарго на постачання зброї до Ірану, яке діяло протягом 13 років. Це могло би призвести до того, що Іран з 18 жовтня міг би купувати різні види зброї. Ми ініціювали процес, щоб відновити практично всі раніше скасовані санкції ООН, включно з ембарго на постачання зброї", - наголосив американський дипломат.

Однак в Євросоюзі звернули увагу на те, що оскільки Штати вийшли з відповідної угоди, вони не можуть використати механізм для повернення санкцій ООН, про який згадує Майк Помпео у своїй заяві.

"США в односторонньому порядку припинили участь у Спільному всеосяжному плані дій 8 травня 2018 року та відтоді не брали участі ні в яких заходах, пов’язаних з угодою. Відтак США не можуть вважатися державою-учасницею JCPOA та не можуть ініціювати процес відновлення санкцій ООН, передбачений резолюцією Радбезу ООН 2231", - наголосив очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

За його словами, як координатор спільної комісії щодо угоди він продовжить "робити все можливе, щоб забезпечити збереження та повне виконання угоди всіма сторонами.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що влада США терміново звернулася до Путіна через Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?