Рішення розблоковано - Лукашенко позбувся останнього захисника в ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Рішення розблоковано - Лукашенко позбувся останнього захисника в ЄС

Рішення розблоковано - Лукашенко позбувся останнього захисника в ЄС
Джерело:  online.ua

У понеділок, 21 вересня, міністри закордонних справ ЄС проведуть фінальне обговорення санкцій проти посадових осіб режиму Олександра Лукашенка, легітимність президентства якого не визнають білоруси і міжнародне співтовариство. Санкційне питання до цього не могли вирішити через Кіпр, представник якого наклав вето на проект санкцій, вимагаючи в обмін введення санкцій ЄС проти Туреччини, яка веде незаконну розвідку газу в спірних водах східного Середземного моря. Перед самітом глава МЗС ЄС міністр закордонних справ Кіпру Нікос Христодулідес заявив, що виконає рішення Ради Євросоюзу. У той же час він додав, що будь-яка реакція Брюсселя повинна бути послідовною. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на AFP.

"Реакція Європейського Союзу на порушення прав людини; наша реакція на порушення суверенітету і суверенних прав наших держав-членів, держав-членів ЄС; наша реакція на будь-які види порушень, в тому числі і на порушення наших основних базових цінностей і принципів не може відбуватися по вибору. Вона повинна бути послідовним", - заявив Христодулідес.

Важливо відзначити, що перед засіданням з главами МЗС ЄС зустрілася глава білоруської опозиції Світлана Тихановська, яка розповіла, що зараз дійсно відбувається в Білорусі. Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас за підсумком прийшов до висновку, що за останні тижні в Білорусі нічого не покращилося. Маас підкреслив, що насильство, яке Лукашенко застосував проти мирних демонстрантів, абсолютно неприйнятно.

"Ми також повинні розглянути питання про те, щоб Євросоюз наклав санкції на Лукашенка, який є головним відповідальним обличчям", - додав Маас.

Як відомо, в попередній список санкцій ЄС входять близько 40 білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування або подальше придушення протестів. Самого Лукашенко в списку санкцій поки немає, але влада Німеччини вважає, що проти нього також треба ввести санкції. Остаточне їх затвердження було відкладено через Кіпр, який вирішив все-таки зняти вето з цього питання.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі почалися 9 серпня після оголошення ЦВК переможцем виборів Олександра Лукашенка. Силовики розганяють акції протесту за допомогою сльозогінного газу, водометів, гумових куль і світлошумових гранат. Були випадки нападу силовиків на випадкових перехожих. Затримано тисячі людей. У лікарнях Білорусі знаходяться сотні людей, які постраждали від силовиків - за словами медиків, вони в шоці від того, що відбувається в мирний час. Офіційний Брюссель закликає Лукашенка зупинить насильство над людьми в країні, в іншому випадку проти нього введуть санкції.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко зважився на радикальні заходи- він масово звільняє всіх співробітників МЗС, які представляють Білорусь в інших країнах, за незгоду з його режимом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?