На це піде кожна 8-ма гривня держбюджету: аналітики б'ють на сполох через нову проблему
Категорія
Економіка
Дата публікації

На це піде кожна 8-ма гривня держбюджету: аналітики б'ють на сполох через нову проблему

На це піде кожна 8-ма гривня держбюджету: аналітики б'ють на сполох через нову проблему
Джерело:  online.ua

Аналітики із Центру аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської Школи Економіки озвучили важливе попередження усім укранцям - вони заявили про те, що солідний дефіцит державного бюджету, запланований на 2021 рік (6% ВВП), призведе до подальшого збільшення потреб у залученні боргового фінансування. За словами фахівців, протягом наступного року Міністерству фінансів потрібно буде залучити 702 млрд грн боргів, аби профінансувати дефіцит, та погасити старі борги. Економісти кажуть, що у 2021 році кожна 8-ма гривня держбюджету піде на сплату відсотків по боргах, передає ONLINE.UA.

Окрім того, наголошується, що водночас у поточному році, із рекордним обсягом дефіциту (7,5% ВВП), Мінфінові потрібно запозичити з різних джерел 642 млрд грн.

"У свою чергу, це значно збільшить вартість обслуговування держборгу у наступні роки. Так, у 2021 році вартість обслуговування держборгу зросте майже на чверть, і коштуватиме бюджету 160 млрд грн (або 12% видатків). У 2020 році це 141 млрд грн, або 11,1% видаткової частини бюджету", - наголосили фахівці.

Варто звернути увагу на те, що нещодавно команда глави уряду Дениса Шмигаля представила у парламенті проєкт держбюджету-2021, однак народні обранці від різних фракцій та груп рознесли вщент документ, назвавши його, зокрема, "утопією" і "катастрофою" і заявили про необхідність доопрацювання. Окрім того, очільник Мінфіну Сергій Марченко наголосив, що Україна потребує рестарту, а проєкт бюджету-2021 можна назвати бюджетом можливостей для подальшого розвитку. За словами останнього, серед основних пріоритетів проєкту держбюджету-2021 - підвищення мінімальної зарплати (на це передбачено 41,4 млрд грн), якісна освіта (+34 млрд грн), доступна медицина (+27,5 млрд грн), у тому числі 2,6 млрд грн на COVID-вакцинацію.

Як уже згадувалося раніше, 14 вересня український уряд затвердив проєкт закону "Про Державний бюджет України на 2021 рік" і направив його на розгляд Верховної Ради. Кабінет міністрів у проєкті державного бюджету на 2021-й рік заклав 270,35 мільярдів граничного обсягу дефіциту.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, на офіс Володимира Зеленського виділили шалені гроші - уже відома причина.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?