ЄС поставив жорсткий ультиматум Лукашенку - що відомо
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС поставив жорсткий ультиматум Лукашенку - що відомо

ЄС поставив жорсткий ультиматум Лукашенку - що відомо
Джерело:  online.ua

Євросоюзу висловив обурення через поточну ситуацію в Білорусі, яку спровокував і підтримує режим Олександра Лукашенка. Людей піддають тортурами та арештам за участь у мітингах за чесні вибори. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву президента Європарламенту Девіда Сассолі.

За його словами, Лукашенко повинен мирним шляхом залишити свою посаду, що дозволить демократично перезавантажити владу.

"Сьогодні я вітав Світлану Тихановську в Європейському парламенті, радий, що у неї все гаразд. На жаль, тисячі білорусів все ще ув’язнені, багато з них піддаються тортурам у власній країні. Вже 45 днів народ проводить демонстрації на вулицях, відстоюючи власне право обирати майбутнє своєї країни. Поточна ситуація є неприйнятною. Я закликаю пана Лукашенка звільнити всіх ув’язнених та долучитися до діалогу з Координаційною радою та представниками народу Білорусі", - пояснив Сассолі.

Європейський політик додав, Європарламент нещодавно підтримав резолюцію про повагу до громадянських, політичних і загальних прав людини у Білорусі. Брюссель налаштований ввести санкції проти представників режиму, які доклали руки до репресій та фальсифікацій виборів.

"Ми переконані, що лише громадяни Білорусі можуть бути творцями власної долі. Єдиним прийнятним рішенням є мирне передання влади", - резюмував Сассолі.

Нагадаємо, сам Лукашенко відмовляється від мирної передачі влади, протестувальників вже встиг назвати буквально крисами, маріонетками США та навіть України, пов'язати їх з маргінальними безробітними та алкозалежними особами.

Як повідомляв ONLINE.UA, 21 вересня, міністри закордонних справ ЄС проведуть фінальне обговорення санкцій проти посадових осіб режиму Олександра Лукашенка, легітимність президентства якого не визнають білоруси й міжнародна спільнота. Санкційне питання до цього не могли вирішити через Кіпр, представник якого наклав вето на проєкт санкцій, вимагаючи в обмін введення інших санкцій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?