Що буде з курсом долара в 2021 році - Мінфін зробив довгоочікуваний прогноз
Категорія
Економіка
Дата публікації

Що буде з курсом долара в 2021 році - Мінфін зробив довгоочікуваний прогноз

Що буде з курсом долара в 2021 році - Мінфін зробив довгоочікуваний прогноз
Джерело:  online.ua

Незважаючи на економічні наслідки коронакризи, з якими зіткнувся весь світ, глава Мінфіну України Сергій Марченко не бачить ризиків для української економіки. За його прогнозом, курс долара в 2021 році буде стабільним - 29,1 грн/$, як це і заплановано в бюджеті на наступний рік, який вже затверджений Кабміном і переданий на розгляд Верховної Ради. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

Марченко запевнив, що після коронакризи, яка обрушила економіки всіх країн світу, економічна ситуація в Україні почала вирівнюватися. Він упевнений, що в наступному році різких коливань курсу долара не прогнозується.

"Цьому є кілька пояснень. По-перше, є впевненість в тому, що Національний банк продовжить свою стабільну політику. Це перший фактор. Інший фактор - це макроекономіка. У зв'язку з локдауном у нас баланс експорту та імпорту вирівнявся в цьому році. В наступному році він зміниться на користь імпорту, але ми бачимо можливість перекрити за рахунок інших джерел недолік валюти. Тому я не бачу особливих ризиків за стабільною валютно-курсовою політикою. Я вважаю, курс долара буде коливатися в нинішніх межах", - зазначив Марченко.

Також Марченко підтвердив, що в бюджеті на 2021 рік зростання ВВП України прогнозується в розмірі 4,6%, рівень інфляції в грудні 2021 року дорівнюватиме 7,3% в порівнянні з груднем 2020 року. В середньому в порівнянні з 2020 роком рівень інфляції в 2021 році прогнозується 8,1%. Середньомісячна зарплата в Україні, за розрахунками Мінфіну, в 2021 році повинна скласти 13 632 грн.

Крім того, в Кабінеті міністрів переконані, що Україна протягом року візьме в борг 642,7 мільярда гривень і погасить кредити на 346 млрд, на обслуговування державного боргу піде 144,8 мільярда. Також прогнозується, що надходження від приватизації складуть 2 мільярди гривень. В уряді зазначають, що зростання тарифів на централізоване водопостачання очікується на рівні 23% з коливаннями 5%.

Варто також звернути увагу на те, що Україна і МВФ досі не домовилися про виплату другого траншу по кредиту - дискусії між сторонами досі не вщухли. Офіційний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман зазначає, що поки невідомо, коли відбудеться наступний візит нової місії, яка повинна оцінити прогрес уряду і Національного банку в виконанні вимог Фонду, а саме від рішення місії і залежить, чи отримає Україна другий транш і продовжиться співпраця з фондом в цілому.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що аналітики спрогнозували, яким буде курс долара в Україні в 2021 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?