Загадкова масова загибель слонів - вчені назвали причини
Категорія
Технології
Дата публікації

Загадкова масова загибель слонів - вчені назвали причини

Загадкова масова загибель слонів - вчені назвали причини
Джерело:  online.ua

Кілька сотень слонів загадково загинули на території Ботсвани, де загалом мешкає до третини всіх особин цього виду. Станом на середину вересня експерти все ж таки з'ясували причини трагічного інциденту. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Agency France Press.

За версією місцевої влади, йдеться про токсини, які з'явилися у місцевих водоймах завдяки мікроскопічним водоростям. Від ураження ними загинули принаймні 330 слонів, їхні тіла знайшли неподалік від води у травні-червні.

Небезпечні бактерії можуть з'являтися у стоячій воді та викликати великі цвітіння — синьо-зелені водорості.

Для з'ясування причин масової та раптової загибелі тварин експерти проводили упродовж кількох місяців тести, дослідження поширилося на лабораторії Сполучених Штатів, Канади, Південної Африки, Зімбабве.

Трупи слонів почали находити безпосередньо біля водопоїв, однак влада мала великі сумніви щодо причетності бактерій. Вони вважали, що слони п'ють з середини водоймищ, водночас як водорості збиваються до країв.

"Наші останні тести встановили, що причиною смерті стали ціанобактеріальні нейротоксини. Це бактерії, які живуть у воді", - цитує агентство Ммаді Рубена, головного ветеринара Департаменту дикої природи й національних парків.

Наприкінці червня сталося висихання водойм, паралельно з яким зафіксовано раптове припинення смертей серед слонів. Браконьєрство від самого початку вилучили з причин, оскільки всі померлі тварини мали при собі бивні, а от незаконні мисливці полюють саме на них.

Утім, експерти мають ще багато невстановлених моментів у цьому інциденті.

"У нас є багато запитань, на які ще потрібно знайти відповіді — наприклад, чому лише слони та чому саме ця місцевість. У нас є низка гіпотез, які ми досліджуємо", - підкреслив Рубен.

Як повідомляв ONLINE.UA, десятки слонів помітили слабкими та виснаженими — експерти не виключають, що вони загинуть найближчим часом. Причому вмирають тварини жахливою смертю — вони ходять колами й раптово падають мордою вниз. Фахівці припускають, що катастрофічне вимирання слонів може бути пов’язано з хворобою, яка небезпечна і для людей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?