Вчені порахували, скільки грошей потрібно для щастя
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені порахували, скільки грошей потрібно для щастя

Вчені порахували, скільки грошей потрібно для щастя
Джерело:  online.ua

Чимало людей звикли до думки, що щастя не можна купити за гроші. Однак вчені із США неочікувано дійшли висновку, що це не так. За їхніми словами, певний рівень щастя забезпечується конкретною сумою грошей - неважко здогадатися, що для різних країн її величина помітно відрізняється. В дослідженнІ наголошується, що коли в міру збільшення доходів досягається граничний рівень щастя, то подальше зростання доходів призводить до зменшення задоволення від життя і до відчуття нижчого рівня добробуту. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на видання The Nature.

Щоб назвати точний "грошовий еквівалент" щастя дослідники скористалися результатами комплексного опитування, яке містило дані про місячні доходи сімей і оцінки рівня задоволеності життям. Наголошується, що були використані дані понад 1,7 мільйона осіб, що проживають в 164 країнах.

"Оцінки рівня щастя були обчислені на основі купівельної спроможності в конкретних країнах і скориговані з урахуванням даних про рівень життя і добробуту в конкретній країні. Виявилося, що в середньому максимум щастя приносить 95 тисяч доларів на рік на одну людину (близько 2,7 мільйона гривень), і не менше 60-75 тисяч доларів – для відчуття емоційного щастя. Для сімейного щастя цей грошовий максимум набагато вищий – пропорційно до кількості членів сім'ї", - йдеться в повідомленні.

За словами науковців, подальше підвищення рівня доходів, вище максимуму, не призводило до збільшення рівня задоволеності. На їхню думку, це може бути пов'язано з тим, що гроші в першу чергу важливі для задоволення основних потреб, придбання зручностей, однак лише до певного моменту.

"Після досягнення оптимальної точки потреб у людей можуть з'являтися вже зовсім інші бажання, такі як участь в "соціальних змаганнях" за рівнем досягнутого матеріального щастя. А це може знизити рівень відчуття свого добробуту", - пише видання.

Дослідники звертають увагу на те, що суми, необхідні для щастя, суттєво відрізняються в різних країнах, і залежать від того, які життєві стандарти та показники особистого щастя поширені в конкретному суспільстві.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно нове наукове дослідження пояснило, як нудьга під час постійного сидіння вдома може допомогти людині та суспільству.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?