Це єдиний вихід із ситуації - Євросоюз кинув публічний виклик Лукашенку
Категорія
Світ
Дата публікації

Це єдиний вихід із ситуації - Євросоюз кинув публічний виклик Лукашенку

Це єдиний вихід із ситуації - Євросоюз кинув публічний виклик Лукашенку
Джерело:  online.ua

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель нарешті пояснив міжнародній спільноті, якими будуть ключові кроки влади ЄС у відповідь на ситуацію в Білорусі, яку спровокувала команда білоруського диктатора Олександра Лукашенка. Політик звернув увагу на те, що про новий план дій домовилися в ході нещодавніх переговорів міністрів закордонних справ ЄС, яким передувала зустріч з головною суперницею Лукашенка Світланою Тихановською. Жозеп Боррель вкотре нагадав про те, що Євросоюз не визнає результатів президентських виборів у Білорусі та вважає Лукашенка нелегітимним президентом. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на колонку відомого політика.

Боррель також розповів про новий план європейсько влади. За його словами, перший крок - санкції проти посадовців із команди білоруського диктатора, причетних до насильства щодо мирних протестувальників і фальсифікації виборів.

"Ми продовжимо переглядати цей список із 40 імен на постійній основі, враховуючи розвиток подій. На сьогодні вже очевидно, що схвалити ці санкції - це наш обов’язок і питання довіри до нас", - зазначив Боррель.

Другий крок, як стверджує політик, - це підтримка Євросоюзом ініціативи з налагодження загальнонаціонального діалогу, із залученням ОСБЄ та Координаційної ради опозиції. Боррель звернув увагу на те, що готовий і сам вирушити до Мінська, якщо це допоможе процесу, але поки що Лукашенко ухиляється від будь-якого діалогу з європейською владою.

"Ми продовжуємо наголошувати, що ЄС не має якихось прихованих намірів і лише прагне домопогти білорусам обирати своє майбутнє, без зовнішнього втручання. Це не геополітичне питання, це не про вибір між ЄС та Росією. Долю Білорусі має вирішувати її народ, і лише він", - наголошує високий представник ЄС.

За словами Борреля, третій крок - це намір повністю переглянути відносини ЄС із Білоруссю і підготуватися до усіх можливих сценаріїв, при цьому зробити акцент на співпраці із громадянським суспільством, незалежними ЗМІ і студентських обмінах. Четвертий крок - виділення 53 млн євро підтримки на юридичну, медичну та іншу допомогу для білоруського народу.

 Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Євросоюз висунув новий ультиматум Володимиру Путіну щодо України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?