Іншого виходу немає - у Меркель виступили з терміновою заявою
Категорія
Політика
Дата публікації

Іншого виходу немає - у Меркель виступили з терміновою заявою

Іншого виходу немає - у Меркель виступили з терміновою заявою
Джерело:  online.ua

23 вересня Олександр Лукашенко провів таємну інавгурацію і незаконно вступив на посаду президента. Країни Євросоюзу, які не визнають легітимність президентства Лукашенка і вважають вибори в Білорусі сфальсифікованими, відреагували на це скандальне рішення. Після офіційних заяв Литви і Словаччини, на рішення Лукашенко оголосити себе президентом відреагувала команда канцлерки Німеччини Ангели Меркель. У Берліні заявили, що Меркель не визнає Лукашенко президентом Білорусі, тому йому не варто розраховувати на її привітання. Офіційний представник кабміну ФРН Штеффен Зайберт також підкреслив, що Лукашенко навіть після сьогоднішньої церемонії не може претендувати на демократичну легітимність. Зайберт додав, що за діями Лукашенко підуть неминучі санкції ЄС, на яких наполягає Німеччина. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

"Ця церемонія була підготовлена секретно і проведена без участі публіки, це вже показово. Повернемося до президентських виборів 9 серпня. Вони, як ми тоді говорили, ніяким чином не відповідали мінімальним вимогам демократичних виборів, вони не були ні справедливими, ні вільними, тому, як говорила канцлерка, ми не можемо визнати результати цих виборів. Відповідно до цього Лукашенко також і після сьогоднішньої церемонії не може претендувати на демократичну легітимність", - заявив Зайберт на брифінгу.

Він нагадав, що вимоги Німеччини до Лукашенка залишаються колишніми. Берлін вимагає припинити жорстке насильство над білорусами під час протестів, звільнення всіх ув'язнених і діалогу режиму Лукашенка з народом і опозицією.

"Наша вимога, незважаючи на те, що сьогодні відбулося, залишається такою же. Застосування з боку Лукашенка і його силовим агрегатом жорстокого насильства проти мирно протестуючих повинно бути закінчено, має припинитися перетворення мирних демонстрантів в політичних в'язнів, з яким огидно звертаються за стінами тюрем, іншими словами - звільнення всіх політичних в'язнів. По-третє, потрібен національний діалог. Іншого виходу з цієї кризи немає", - додав Зайберт.

На питання, чи привітає Меркель Лукашенко зі вступом на посаду, Зайберт заявив, що Лукашенко не варто на це розраховувати.

Як відомо, інавгурація Лукашенка відбулася сьогодні в Палаці незалежності в Мінську. Церемонію не транслювали телеканали, а режим Лукашенка до останнього приховував дату заходу. Лукашенко на заході назвав день своєї інавгурації днем "переконливою і доленосною перемоги". В Координаційній раді білоруської опозиції порівняли інавгурацію Лукашенка з злодійський сходкою для коронації, на що піде негайна відповідь у вигляді протестів білорусів.

Як повідомляв ONLINE.UA, Литва і Словаччина назвала таємну інавгурацію Лукашенка фальшивим фарсом, за яким послідують неминучі наслідки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?