Цього не станеться - експерти Morgan Stanley закликали українців подивитися правді у вічі
Категорія
Економіка
Дата публікації

Цього не станеться - експерти Morgan Stanley закликали українців подивитися правді у вічі

Цього не станеться - експерти Morgan Stanley закликали українців подивитися правді у вічі
Джерело:  online.ua

Аналітики інвестиційного банку Morgan Stanley озвучили українцям неочікуване та тривожне попередження - вони звернули увагу на те, що отримання офіційним Києвом до кінця 2020 року навіть одного траншу МВФ у розмірі 0,7 млрд доларів виглядає сумнівним з урахуванням кількості поточних невирішених питань за програмою України з Фондом. На переконання фахівців, цього може взагалі просто не статися. Окрім того, експерти наголошують, що плани команди очільника Кабміну Дениса Шмигаля профінансувати велику частину дефіциту у бюджеті-2021 за рахунок розміщення ОВДП занадто завищені і це підштовхує Україну до співпраці з МВФ. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт Morgan Stanley.

За словами фахівців, складнощі з внутрішнім фінансуванням дефіциту можуть призвести до необхідності збільшення його зовнішнього фінансування в рази.

"Чиста емісія ОВДП на весь рік зажадає середньомісячної чистої емісії в 17 млрд грн, що набагато вище поточного рівня. З початку цього року чиста емісія ОВДП становила лише 31 млрд грн", - наголошують в  Morgan Stanley.

Екперти також звертають увагу на те, що термін обігу цих облігацій сильно впав, а частка нерезидентів на внутрішньому ринку запозичень продовжує скорочуватися.

"Така ситуація підвищує ймовірність зовнішнього фінансування, але поточна програма з МВФ уже йде з порушенням графіка ще до першого її перегляду. Morgan Stanley нагадує, що ця ситуація є типовою для України: п'ять попередніх програм із фондом були профінансовані лише на 40%", - кажуть аналітики.

Окрім того, експрети наголошують, що цілком можливий ще один випуск єврооблігацій України у поточному році, але за наявності такої можливості на ринку.

Не можна не згадати про те, що 14 вересня український уряд затвердив проєкт закону "Про Державний бюджет України на 2021 рік" і направив його на розгляд парламенту. Після цього глава Мінфіну Сергій Марченко заявив, що співпраця з МВФ є обов'язковою для України у 2021 році, водночас він не володіє даними, що наступний транш МВФ може надійти у грудні 2020-го.

Як повідомляв ONLINE.UA, ранішеЗеленський пояснив, коли в Україні розпочнеться економічне відновлення. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?