Як саме стрес руйнує здоров'я людини- сенсаційна інформація від вчених
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як саме стрес руйнує здоров'я людини- сенсаційна інформація від вчених

Як саме стрес руйнує здоров'я людини- сенсаційна інформація від вчених
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що стрес – один із найвідоміших факторів виникнення або загострення захворювань, асоційованих з активністю мастоцитів (клітини, які викликають запалення), наприклад, алергії, астми, синдрому подразненого кишківника. Варто звернути увагу, що попри те, що реакція мастоцитів на стрес – це встановлений факт, конкретний механізм, що викликає таку відповідь, досі не був детально досліджений. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на видання Journal of leukocyte biology.

Під час дослідження науковці порівняли гістаміну (медіатор, який бере участь в багатьох процесах) відповідь у мишей під впливом двох різних типів стресових станів – психологічного та алергічного. Одна група мишей мала нормальну кількість рецепторів CRF1 в мастоцитах, а інша – штучно виведена – знижений рівень.

"Експеримент показав, що, в той час, як звичайні миші, які зазнали стресу, показали високі рівні гістаміну і часті прояви характерних захворювань, миші з меншою кількістю рецепторів мали низький рівень гістаміну і частіше залишалися здоровими. Крім того, вони продемонстрували високу стійкість до обох типів стресу. Миші з дефіцитом рецепторів CRF1, штучно піддані алергічному стресу, на 54% рідше хворіли, ніж звичайні миші, а в разі психологічного стресу їх захворюваність була на 63% нижчою. Це говорить про те, що такі рецептори відіграють критично важливу роль у виникненні і розвитку деяких захворювань, викликаних різними стресовими чинниками", - йдеться в повідомленні.

Що важливо розуміти, результати цього дослідження можуть кардинальним чином змінити спосіб лікування таких поширених захворювань, як астма, екзема та інші дерматити, а також деяких видів гастриту, бронхіту і синдрому роздратованого кишківника. На переконання вчених, зараз дуж важливо сфокусувати увагу на рецепторах мастоцитів для лікування і поліпшення якості життя людей, які страждають від цих захворювань.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно вчені нарешті підрахували, скільки грошей потрібно людині для щастя та назвали точну суму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?