Коронавірус змінився - вчені б'ють на сполох та пояснюють, до чого готуватися
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Коронавірус змінився - вчені б'ють на сполох та пояснюють, до чого готуватися

Коронавірус змінився - вчені б'ють на сполох та пояснюють, до чого готуватися
Джерело:  online.ua

Американські вчені з Хьюстона, штат Техас, які дослідили 5 000 геномів коронавірусу COVID-19, запанікували через нову масштабну проблему - вони дійшли висновку, що новий, більш заразний, штам коронавірусної хвороби починає домінувати. За словами дослідників, коронавіруси, такі як SARS-CoV-2, відносно стабільні порівняно з вірусами, тому що у них є механізм коректури при реплікації. Однак кожна нова мутація, на переконання автора дослідження Джеймса Массера із лікарні Методистів Хьюстона, це азартна гра, і при такому поширенні вірусу як тепер в США, де щодня реєструють десятки тисяч нових випадків, це створює небезпечні і потенційно неприємні наслідки. Варто зверунти увагу на те, що це попередні дані дослідження, яке ще не пройшло рецензування, передає ONLINE.UA з посиланням на The Washington Post.

"Ми дали цьому вірусу багато шансів", – пояснює Массер.

За словами вчених, поки вони не отримали докази того, що коронавірус таким чином став більш смертоносним. Дослідникам вдалося з'ясувати, що практично всі аналізовані віруси другої хвилі мали мутацію, що збільшує кількість виступів "корони" вірусу, що дозволяє йому більш ефективно "чіплятися" до інших клітин.

Вірус почав легше передаватися серед населення і "це може мати значення для нашої здатності контролювати його", – зазначив Девід Моренс, вірусолог із Національного інституту алергії та інфекційних захворювань.

"Не варто переоцінювати роль такого дослідження і робити поспішні висновки. Але вірус може реагувати мутацією на такі зовнішні чинники, які не дозволяють йому поширюватися – дистанція і маски. Маски, миття рук – це речі, які зупиняють поширення вірусу чи зараження, але чим більше вірус мутує і стає більш заразним, він може навчитися долати ці бар'єри", – наголосив професор-вірусолог Моренс.

На його думку, виявлення здатності вірусу до мутації також вплине на ефективність вакцини.

"Хоча ми поки не знаємо, цілком можливо, що цей коронавірус, коли наш імунітет на рівні населення стане достатньо високим, знайде спосіб обійти наш імунітет", – додав вчений.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, ситуація з пандемією коронавіруса в Україні невпинно загострюються — в п’ятницю, 25 вересня, зафіксували 3 565 нових випадків зараження.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?