Буде зниження - Нацбанк потішив українців довгоочікуваною новиною
Категорія
Економіка
Дата публікації

Буде зниження - Нацбанк потішив українців довгоочікуваною новиною

Буде зниження - Нацбанк потішив українців довгоочікуваною новиною
Джерело:  interfax.com.ua

Заступник очільника Національного банку України Дмитро Сологуб поділився з українцями важливою новиною - за його словами, наразі експерти НБУ прогнозують, що облікова ставка до кінця року залишиться на рівні 6%, натомість ставки на депозити, які в середньому становлять 9,4%, можуть знизитись. Чиновник наголосив, що регулятор очікує на подальше зниження депозитних ставок у банках. Цілком ймовірно, що до кінця 2020 року вони можуть впасти на 1 процент. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на українське агентство "Інтерфакс-Україна".

"За депозитами, можливо, є невеликий потенціал для зниження. Вони ще до кінця не відіграли зниження облікової ставки до 6%", - наголосив Дмитро Сологуб.

За словами представника НБУ, дрібні банки залучають гривневі депозити під 11%, іноземні банки — під 5%. Чиновник наголосив, що у кредитних ставок теж є потенціал для зниження, однак головним стримувальним фактором для цього є плата за ризик. Окрім того, він звернув увагу на те, що середня ставка за кредитами юросіб уже нижче ніж 10%, а ставка за кредитами середньому бізнесу — 14-15%.

З окремим коментарем виступив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України Володимир Лепушинський. Останній офіційно повідомив, що на тлі зниження очікувань і низької інфляції, банки ще мають запас для зниження гривневих ставок за строковими депозитами.

Згідно з останніми даними Національного банку, в серпні поточногу року середні процентні ставки банків за новими депозитами у гривні для населення склали 9,4% річних, що на 0,3% нижче, ніж у липні.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, багато українців звернули увагу на те, що протягом останніх 4 років Національний банк проводив політику плаваючого курсу на валютному ринку. Постійно можна було відстежувати певну сезонність: в окремі періоди гривня посилюється, а в деякі – послаблюється.  Член ради НБУ Василь Фурман прогнозує, що з великою імовірністю гривня протягом короткого проміжку часу до кінця 2020 року буде посилюватися.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?