Україна визнає їхні паспорти - у Зеленського нарешті пояснили неочікуване рішення
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна визнає їхні паспорти - у Зеленського нарешті пояснили неочікуване рішення

Україна визнає їхні паспорти - у Зеленського нарешті пояснили неочікуване рішення
Джерело:  online.ua

Повідомлення про визнання Україною паспортів невизнаного Косово викликало резонансну реакцію в українській спільноті. Громадяни України обурилися рішенням команди українського лідера Володимира Зеленського та висловили побоювання того, що тепер інші країни можуть визнати так звані "ЛНР" і "ДНР", на що Україна не зможе тепер висунути законні претензії. У МЗС України вирішили поставити крапку у виниклому скандалі і пояснили позицію офіційного Києва. Заступник міністра закордонних справ Василь Боднар розповів, чому і навіщо Україна визнала паспорта невизнанного Косово. Він запевнив, що Україна продовжує дотримуватися послідовної позиції щодо невизнання Косово, а паспорта вирішили визнати насамперед з гуманітарною метою. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сторінку дипломата в соцмережі.

"Україна приймає загальногромадянські паспорти Косово для оформлення віз з 25 березня 2019 року. Ці консульські дії не мають нічого спільного з визнанням міжнародної правосуб'єктності Косово. Зазначений механізм запроваджено з метою нормалізації режиму поїздок в Україну жителів Косово, перш за все з гуманітарною метою, без визнання Україною Косово де-юре. При цьому дипломатичні та службові паспорти Косово залишаються документами, які не дають права на оформлення української візи і не визнаються дійсними для в'їзду в Україну. Більше того, Сербія визнає більшість косовських документів і я особисто консультувався з сербськими дипломатами щодо паспортів Косово", - заявив Боднар.

Заступник голови МЗС нагадав, що протягом останніх років відбулися істотні зміни в ситуації навколо "косовського питання", перш за все в частині підходів міжнародної спільноти до проблематики Косово. На сьогодні Косово, за словами Боднара, визнається більшістю країн світу, в тому числі стратегічними партнерами України - США, Канадою, Австралією, більшістю держав ЄС. Власники паспортів Косово на даний момент можуть в'їжджати в понад 70 країн світу.

"Деякі держави, офіційно не визнають Косово, але мають своїх представників в Пріштіні. Україна поки не має ні офіційних контактів з Косово, ні будь-якого представництва за кордоном. Таким чином, зрозуміло - Україна не визнає Косово, а видача віз - правильний гуманітарний крок. Тепер логічно виникає питання, а що з поїздками наших громадян? Зараз потрібна віза, шенгенська або косовська. Навіть для транзиту. Для зміни цього режиму поки передумов немає, але - це інша історія. Можливо, що і з продовженням ", - зазначив Боднар, підкресливши, що Київ не порушив жодних міжнародних зобов'язань.

Як відомо, Косово в односторонньому порядку відокремилося від Сербії в 2008 році. Офіційний Белград досі вважає Косово своєю територією, хоча за висновком Міжнародного суду ООН, одностороннє проголошення незалежності Косово не суперечило нормам міжнародного права. В даний час Косово визнано 116 країнами, включаючи США і більшість країн ЄС. Однак відмовилися визнавати Косово Україна, Іспанія, Словаччина, Греція, Кіпр, Румунія і навіть Росія.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Зеленського зробили несподівану заяву про паспорти РФ на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?