Що відбувалося під час аварії Ан-26 - курсант, що вижив, розповів всю правду
Категорія
Україна
Дата публікації

Що відбувалося під час аварії Ан-26 - курсант, що вижив, розповів всю правду

Що відбувалося під час аварії Ан-26 - курсант, що вижив, розповів всю правду
Джерело:  online.ua

Курсант Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба В'ячеслав Золочевський, який став єдиним, хто вижив після падіння військового літака Ан-26 під Чугуєвом, прийшов до тями. У військовому госпіталі його відвідали президент України Володимир Зеленський і голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер. 20-річний хлопець розповів їм все, що пам'ятає про катастрофу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на на сторінку президента в соцмережі.

 В'ячеслав Золочівський - курсант, який вижив в катастрофі Ан-26 (фото - facebook.com/zelenskiy95)

"Хлопець розповів, що відбувалося. Ми його не навантажували питаннями, просто запитали, чим ми можемо допомогти. Сказав, що все відбувалося, як у комп'ютерній грі, що він, коли прийшов до тями, побачив, як горить його товариш, і він допомагав фактично гасити полум'я на цьому хлопці, який перебував учора в лікарні. І, на жаль, сьогодні помер", - повідомив Кучер про те, що розповів курсант, який вижив під час катастрофи .

Він уточнив, що В'ячеслав не вистрибував з палаючого літака, як повідомлялося раніше - йому вдалося вижити, перебуваючи всередині повітряного судна, яке впало і загорілося.

"Він все не пам'ятає, він втратив на певному етапі свідомість. Після того як він прийшов до тями, він покинув уламки літака, наскільки нам зараз зрозуміло, і почав гасити полум'я на своєму колезі. Він вижив, перебуваючи в літаку", - зазначив Кучер .

Зеленський також прокоментував зустріч з курсантом. Він побажав йому сил, щоб пережити і оговтатися від цієї страшної ночі.

"20-річний В'ячеслав Золочівський народився в сорочці. Сьогодні він фактично святкує другий день народження. Вночі В'ячеслав прийшов в себе біля уламків літака Ан-26, в якому летіла вся команда, друзі, побратими. Вогонь, знищений літак, темрява і тіла навколо. один з хлопців поруч горів, і Слава кинувся її гасити. Йому вдалося дати ще один шанс іншому курсанту, який проте, на жаль, помер від опіків сьогодні вранці. Це героїзм посеред поля смерті. Вірю, що цей другий шанс був подарований тобі недарма, В'ячеслав. Україна пишається тобою! Сил тобі пережити і оговтатися від тієї страшної ночі. Вічна пам'ять загиблим ", - йдеться в повідомленні Зеленського.

Важливо відзначити, що медики оцінюють стан здоров'я В'ячеслава як задовільний - він знаходиться в стані середньої тяжкості, але загрози його здоров'ю немає. Як мінімум ще тиждень йому доведеться пробути в госпіталі, після чого його випишуть з наступним відпуском за станом здоров'я.

На даний момент офіційний список загиблих в авіакатастрофі Ан-26 ще не оголосили. Поки відомо, що на борту військового літака загинули Віталій Вільховий і Ростислав Булій з Львівської області, курсанти Максим Хомячук і Роман Корчовський з Вінницької області. За неофіційними даними, в результаті авіакатастрофи загинули уродженці Харкова і Харківщини, Сумщини, Львівщини, Чернігова, Хмельниччини, Херсона, Житомирщини, Запорізької області, Миколаєва та Миколаївщини, Полтавщини, Вінницькій області. Наймолодшому з них було 19 років, найстаршому - 42 роки.

Нагадаємо, напередодні ввечері в Харківській області поблизу міста Чугуїв розбився військовий літак Ан-26 з курсантами та офіцерами Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба на борту. Військовий літак Ан-26 ЗСУ військової частини А 4104 впав близько 20:45 за два кілометри від військового аеропорту Чугуєва, коли заходив на посадку. Після падіння повітряне судно загорілося. Глава Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер уточнив, що пілот повідомляв диспетчеру про відмову лівого двигуна. Однак, за його словами, для досвідченого льотчика це не критична ситуація. Тому, що призвело до краху літака, поки не зрозуміло.

За останніми даними 26 вересня, фахівці вже приступили до ДНК-експертизи тіл загиблих в авіакатастрофі Ан-26. Глава урядової комісії з розслідування причин катастрофи, віце-прем'єр-міністр Олег Уруський уточнив, що тіла перебувають у вкрай понівеченому стані, фактично всі вони обгорілі. На сьогоднішній момент, за його словами, ідентифікацію жодного тіла здійснити не вдалося - це займе від двох до трьох тижнів, після чого буде можливо поховання загиблих.

Раніше ONLINE.UA публікував відео, на якому відображено момент падіння Ан-26 і останні хвилини трагічного польоту військового літака.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?