Такі помилки неприпустимі - названа шокуюча версія авіакатастрофи Ан-26
Категорія
Події
Дата публікації

Такі помилки неприпустимі - названа шокуюча версія авіакатастрофи Ан-26

Такі помилки неприпустимі - названа шокуюча версія авіакатастрофи Ан-26
Джерело:  online.ua

На місці авіакатастрофи Ан-26 в Чугуєві завершилися пошуково-рятувальні роботи і тепер проводяться слідчі дії, в ході яких буде встановлена причина аварії, в результаті якої загинули 26 курсантів та офіцерів Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба. Слідство відпрацьовує чотири основні версії катастрофи. Ще про одну розповів глава Харківської ОДА Олексій Кучер. На його думку, відповідальним за авіакатастрофу міг бути диспетчер, якому було відомо, що Ан-26 несправний, але дозвіл на посадку літака він дав лише через хвилину після запиту. Кучер вважає, що слідчі і експерти повинні відпрацювати цю версію. Серед інших версій глава Харківської ОДА називає теракт і несправність літака. Про це Кучер написав на своїй сторінці в соцмережі, передає ONLINE.UA.

"За наявною у мене інформацією, екіпажу аварійного літака дали дозвіл на посадку тільки через хвилину після запиту. Причина такої довгої реакції пояснюється тим, що в той час на посадку йшов інший борт. А через хвилину літак розбився. При цьому, було відомо, що Ан-26 несправний", - йдеться в повідомленні Кучера.

Чиновник підкреслив, що вже звернувся в Держбюро розслідувань і Військову прокуратуру, щоб там відпрацювали озвучену ним версію. Він вважає, що розслідування цієї катастрофи стратегічно важливо для обороноздатності України. ⠀

"Уже раніше було відомо, що один з моторів вже не працював. Тому тут треба з'ясувати, яким чином віддавався пріоритет борту, який пропустили. А через хвилину вже наші хлопці, на жаль, загинули. Ми втратили наших найкращих хлопців, нашу військову еліту, і такі помилки неприпустимі. Винні мають бути покарані",- додав Кучер.

Нагадаємо, увечері 25 вересня в Харківській області поблизу міста Чугуїв розбився військовий літак Ан-26 з курсантами та офіцерами Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба на борту. В результаті аварії загинули 26 людей, одному курсанту вдалося врятуватися. Він знаходиться у військовому госпіталі - медики оцінюють його стан як стабільний.

Як відомо, військовий літак Ан-26 ЗСУ військової частини А 4104 впав близько 20:45 за два кілометри від військового аеропорту Чугуєва, коли заходив на посадку. Після падіння повітряне судно загорілося. Глава Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер уточнив, що пілот повідомляв диспетчеру про відмову лівого двигуна. Однак, за його словами, для досвідченого льотчика це не критична ситуація. Тому, що призвело до краху літака, поки не зрозуміло.

Важливо додати, що військово-транспортний літак Ан-26, який зазнав аварії в Чугуєві, був виготовлений 43 роки тому - до 1 жовтня йому повинні були продовжити термін експлуатації на два роки. У ЗСУ запевнили, що літак в 2020 році отримав продовження терміну експлуатації підприємством-виробником ДП "Антонов" на два роки. Міністр оборони Андрій Таран в свою чергу уточнив, що двигун літака мав в запасі більше п'яти тисяч льотних годин до чергового ремонту. Таран підтвердив, що літак був 1977 року виробництва, тобто йому 43 роки. Але він запевнив, що машина могла здійснювати польоти ще три роки без поновлення ресурсу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що курсант, який вижив, розповів всю правду, що відбувалося на борту Ан-26 в момент аварії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?