Це повинно відбутися 26 лютого - у Зеленського остаточно визначилися щодо Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

Це повинно відбутися 26 лютого - у Зеленського остаточно визначилися щодо Криму

Це повинно відбутися 26 лютого - у Зеленського остаточно визначилися щодо Криму
Джерело:  Крим.Реалії

В українському МЗС остаточно визначилися щодо Криму. У дипвідомстві ініціювали створення платформи по деокупації Криму, щоб винести питання щодо повернення українського півострова на найвищий рівень. В рамках Кримської платформи офіційний Київ має намір системно проводити різні заходи в рамках НАТО, ЄС, ООН, ОБСЄ, Ради Еврвопи, щоб домогтися деокупації. Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова пропонує, провести Кримську платформу 26 лютого, в День опору Криму російській окупації. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Крим.Реаліі.

"Мета Кримської платформи - це винесення теми Криму на найвищий міжнародний, політичний рівень. Ця платформа буде охоплювати кілька рівнів. Найвищий - це лідери держав, для яких ми готуємо Кримський саміт. Зараз важко говорити, чи можна буде його провести фізично. Ми пропонуємо його провести 26 лютого - це День опору Криму російської окупації. Наступний рівень платформи - це міністри закордонних справ і міністри оборони. Під цей рівень ми будемо підтягувати різні заходи в рамках НАТО, ЄС, ООН, ОБСЄ, Ради Європи. Це буде екосистема заходів протягом року і це повинні бути системні речі ", - пояснила плани МЗС України Джапарова.

Дипломатка підкреслила, що Україна має намір запросити Росію для участі в міжнародній платформі по деокупації Криму, але зазначила, що надій те, що команда російського президента Володимира Путіна погодиться на це, небагато.

Як відомо, про ініціативу України створити платформу по Криму раніше міжнародній спільноті повідомив президент України Володимир Зеленський. Під час виступу на загальних дебатах 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН український лідер закликав весь світ до участі в міжнародній Кримської платформі по деокупації півострова.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба стверджував, що в його відомстві вже готова пропозиція до президента Володимиру Зеленському по створенню міжнародної платформи для переговорів по деокупації Криму. Він вважає, що питання деокупації Криму потрібно розглядати окремо від "мінських переговорів" по Донбасу, але без участі Росії. Як одним з лідерів кримського переговорного процесу в МЗС бачать Польщу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна долучилася до кола співавторів резолюції Ради з прав людини ООН"Права людини на безпечну воду і санітарію", яка стане ще одним засобом для залучення до відповідальності РФ. У МЗС України нагадали Путіну, що саме він несе відповідальність за порушення соціально-економічних прав людей на окупованих територіях України, в тому числі права на доступ до безпечної води та базову санітарію, і предпреділі його, що він і його команда відповідатимуть за варварське ставлення до окупованих територій і природних ресурсів України, що вже призвело до справжньої екологічної катастрофи на Донбасі і в Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?