Негайно пріпініть - Рада Європи виступила з невідкладною вимогою
Категорія
Політика
Дата публікації

Негайно пріпініть - Рада Європи виступила з невідкладною вимогою

Негайно пріпініть - Рада Європи виступила з невідкладною вимогою
Джерело:  online.ua

Країни Євросоюзу, Ради Європи, ОБСЄ миттєво відреагували на нову війну, яку 27 вересня почали Вірменія і Азербайджан за Нагірний Карабах. Вони вимагають негайно припинити бойові дії і повернутися до переговорів без будь-яких попередніх умов. Голова Європейської ради Шарль Мішель, співголови Мінської групи Організації з безпеки і співпраці в Європі, МЗС Франції рішуче засудили застосування сили з боку Баку і Єревана, що призвело до безглуздих смертей, в тому числі серед мирних жителів. Україна підтримує позицію ЄС щодо ескалації конфлікту в Нагірному Карабасі. Офіційний Київ закликав сторони повернутися до діалогу заради мирного врегулювання конфлікту, повідомляє ONLINE.UA.

"Повідомлення з зони Нагірно-Карабахського конфлікту про бойові дії викликають найбільш серйозне занепокоєння. Військові дії повинні бути припинені в терміновому порядку, щоб запобігти подальшій ескалації. Негайне повернення до переговорів без попередніх умов - це єдиний шлях вперед", - відреагував на нову війну голова європейської ради Шарль Мішель.

Генсек Ради Європи Марія Пейчіновіч-Бурич від закликала Єреван і Баку проявити відповідальність, стриманість і негайно припинити бойові дії. Вона нагадала, що Вірменія і Азербайджан приєдналися до РЄ, де зобов'язалися вирішити конфлікт мирними засобами.

"Від імені Ради Європи я закликаю владу двох наших держав-членів зробити все можливе, щоб захистити людські життя і не брати участь у військових конфліктах. Слід докласти всіх зусиль, щоб зупинити ескалацію. При приєднанні до Ради Європи обидві країни зобов'язалися вирішити конфлікт мирними засобами, і це зобов'язання має суворо дотримуватися "- йдеться в заяві генсека РЄ.

В ОБСЄ закликали сторони вжити усіх необхідних заходів для стабілізації ситуації в Нагірному Карабасі. Там підкреслили, що альтернативи мирному врегулюванню конфлікту шляхом переговорів немає.

"Ми рішуче засуджуємо застосування сили і шкодуємо про безглуздо загублені життя, в тому числі серед мирних жителів. Співголови закликають сторони припинити бойові дії і відновити переговори, щоб знайти стійке вирішення конфлікту", - йдеться в заяві ОБСЄ.

На відновлення конфлікту між Азербайджаном і Вірменією вже відреагували союзники сторін. У російському МЗС закликали припинити вогонь і сісти за стіл переговорів. Туреччина повністю підтримала сторону Азербайджану. За словами офіційного представника президента Туреччини Ібрагіма Калина, Вірменія порушила перемир'я, напавши на цивільні поселення і ще раз продемонструвавши, що виступає проти миру і стабільності.

Тим часом Міноборони Азербайджану повідомило, що військові взяли під контроль 4 селища Фізулінського району та 2 села Джебраїльського району в Нагірному Карабасі. Речник Міністерства оборони Азербайджану Анар Ейвазов уточнив, що в ході контрнаступаючої операції на Фізулі-Джабраільскому напрямку звільнені ряд сіл - Гараханбейлі, Гарвянд, Горадіз, Йухари Абдулрахменли Фізулінського району, Джабраільского району - Боюк, Мярчанли і Нюзгяр. Також, за його словами, були знищені пости противника в напрямку Агдарінського району і Муровдага, а "панівні висоти взяті під контроль". У Міноборони Вірменії спростовують інформацію Азербайджану про взяття під контроль ряду сіл.

Нагадаємо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично він перебуває під контролем вірменського командування. Нове загострення там почалося в середині липня цього року, в результаті якого загинули десятки військовослужбовців.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що між Вірменією та Азербайджаном знову почалася війна- 27 вересня в Нагірному Карабасі почалися запеклі бої, в результаті яких загинули десятки людей серед мирного населення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?