Війна вийде за межі - Вірменія б'є на сполох через рішення Туреччини
Категорія
Політика
Дата публікації

Війна вийде за межі - Вірменія б'є на сполох через рішення Туреччини

Війна вийде за межі - Вірменія б'є на сполох через рішення Туреччини
Джерело:  online.ua

27 вересня між Вірменією і Азербайджаном знову почалося військове протистояння за Нагірний Карабах. На кордоні Азербайджану і Вірменії йдуть запеклі бої, в яких Єреван і Баку звинувачують в цьому один одного. У зв'язку із загостренням ситуації прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звернувся за допомогою до всього світу. Він закликав Мінську групу ОБСЄ і все міжнародне співтовариство звернути увагу на серйозність ситуації, так як війна може вийти за межі регіону і матиме незворотні наслідки, якщо в конфлікт втрутиться Туреччина, влада якої вже пообіцяла допомогу Азербайджану. Про це йдеться в зверненні Пашиняна до народу Вірменії, яке він опублікував на своїй сторінці в соцмережі, передає ONLINE.UA.

"Ми стоїмо на порозі широкомасштабної війни на Південному Кавказі, що може мати непередбачувані наслідки. Війна може вийти за межі регіону і мати більш широкі масштаби. Ми готові до цієї війни, оскільки усвідомлювали, що пропагуєма в Азербайджані ненависть до вірмен не могла привести до іншого результату, ніж до війни", - заявив Пашинян.

Він також закликав інші країни використовувати всі важелі і не допустити втручання Туреччини в карабахський конфлікт.

"Агресивна поведінка Туреччини дає серйозний привід для занепокоєння. Подібна позиція чревата катастрофічними наслідками для Південного Кавказу та суміжних регіонів", - попередив Пашинян.

Важливо відзначити, що на сторону Вірменії стала Росія. Глава МЗС РФ Сергій Лавров вже заявив про готовність Москви надати посередницькі зусилля для стабілізації ситуації в Нагірному Карабасі. Про це він сказав під час телефонної розмови з главою МЗС Вірменії Зограбом Мнацаканяном, яка відбулася 27 вересня.

Нагадаємо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично він перебуває під контролем вірменського командування. Нове загострення там почалося в середині липня цього року, в результаті якого загинули десятки військовослужбовців.

Вранці 27 вересня між Вірменією і Азербайджаном знову почалося військове протистояння. Уряд Вірменії оголосив військовий стан і загальну мобілізацію у зв'язку із загостренням збройного конфлікту. В Азербайджані заявили про "відповідні заходи з метою припинення цієї провокації супротивника і забезпечення безпеки цивільного населення, що проживає поблизу лінії протистояння військ".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Рада Європи виступила з невідкладною вимогою  - в офіційному Брюсселі закликали Вірменію і Азрбайджан припинити вогонь і повернутися за стіл переговорів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?