Вчені пояснили, як вулкани міняли історію людства
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені пояснили, як вулкани міняли історію людства

Вчені пояснили, як вулкани міняли історію людства
Джерело:  online.ua

Упродовж останніх двох тисяч років історія людства зазнавала впливу, зокрема, активних вулканів. Раніше науковці вважали такий вплив набагато меншим, ніж з'ясувалося нещодавно. Про це повідомляє ONLINE.UA, посилаючись на журнал Dendrochronologia.

На думку команди експертів з Великої Британії, вулканічна активність прямо впливала на зміни температури. Виверження вулканів — це причина викидів у повітря сірки й попелу, вони досягають стратосфери й закривають поверхню від сонячних променів.

Менше сонячна активність призводила в історії до більш прохолодних періодів, погіршенню врожаю.
Водночас відбувалися й зворотні процеси, у разі низької вулканічної активності температура на поверхні підвищувалася. Це призводило до плідних років.

Вчені Кембридзького університету дослідили 9 тисяч зразків живих і мертвих дерев, льодові керни. Таким чином вони отримали дані про літні температури у Північній Америці та Євразії з I сторіччя нашої ери. Падіння та зростання загальної температури вони порівняли зі статистикою щодо активності вулканів та найбільш значущими подіями в історії.

З'ясувалося, що клімат у 280-х, 990-х, 1020-х роках нагадував сучасний до 2010-го року, оскільки вулкани були не дуже активними. Натомість найнижча температурна аномалія влітку 536 року говорить про початок пізнього античного малого льодовикового періоду.

Вчені нагадали, що разом з температурою довкілля на історію людства одночасно впливають інші чинники, вони пов'язані з політикою, культурою, економікою. Утім, неможливо ігнорувати збіг теплих періодів з роками розквіту в Європі та Східній Азії, а також холодних через діяльність вулканів періодів з голодом, епідеміями чи політичними катаклізмами.

Як повідомляв ONLINE.UA, людське населення досягне свого пікового значення до 2064 року. Після цього максимуму почнеться поступове падіння кількості людей на Землі — такий прогноз зробила команда вчених Інституту метрики й оцінки здоров’я Медичної школи Університету Вашингтона.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?