Експерт попередив українців про екокатастрофу та назвав її головну причину
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерт попередив українців про екокатастрофу та назвав її головну причину

Експерт попередив українців про екокатастрофу та назвав її головну причину

Український еколог Володимир Борейко б'є на сполох через масштабну проблему, про яку забувають багато українських громадян. За його словами, через незаконний видобуток бурштину Україні загрожує не тільки економічна, а й екологічна катастрофа. Фахівець звертає увагу на те, що масштаби збитків оцінити наразі дуже важко. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "Обозреватель".

"Вони добувають бурштин за допомогою мотопомп. Вони забирають воду з боліт, річок, озер і по суті ці водойми сохнуть. Невелике болотце, озеро, зникає. Крім того, вони під свій бурштин приїжджають і рубають ліс, знімають верхній шар і починають виливати, виливати. Ліс знищується, а потім виїжджають на інше місце. Третій момент – якщо вони добувають бурштин десь у полі, то вони, звичайно, знімають ґрунт, землю і залишають пісочні місця. Знищуються ще й поля", - наголосив Володимир Борейко.

Український еколог звертає увагу на те, що вирубка відбувається хаотично, а в місцях, де висушили болота і річки, ще довгі роки будуть гинути флора і фауна. За попередніми даними, копачі вже знищили понад 6 га лісу. Реальна ж цифра може бути значно більшою.

Не можна не згадати про те, що нещодавно на своїй сторінці у Facebook журналіст Роман Недзельський оприлюднив ролик, на якому "Альфа" СБУ в Рівненській області влаштовує рейд у місцях незаконного видобутку бурштину. Що важливо розуміти, там відбувалися справжні розбірки, копачі не бояться силовиків і наполегливо живуть за своїми власними законами – без сплати податків, стандартів, законних робочих місць.

"Чорні копачі" використовували небезпечну для довкілля технологію гідрозмиву ґрунту. Добутий "сонячний камінь" зловмисники реалізовували місцевим перекупникам. На місці нелегальної розробки правоохоронці викрили 15 учасників угруповання. У зловмисників виявлено 10 дизельних мотопомп і понад 20 кілограмів бурштину, який вони встигли добути під час "зміни", – було сказано в повідомленні.

Як повідомляв ONLINE.UA, американські вчені попередили, що зміни клімату й, відповідно, накопичення парникових газів вплинули на життя дерев.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?