Азербайджан розкрив, коли закінчаться бої в Нагірному Карабасі
Категорія
Світ
Дата публікації

Азербайджан розкрив, коли закінчаться бої в Нагірному Карабасі

Азербайджан розкрив, коли закінчаться бої в Нагірному Карабасі
Джерело:  online.ua

Нове загострення між Вірменією та Азербайджаном триває з неділі. 27 вересня. Азербайджанський уряд поставив чіткі вимоги, без яких неможливо врегулювати конфлікт, що спалахнув з новою силою. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву президента країни Ільхама Алієва.

За його словами, вірменські сили повинні залишити територію Нагірного Карабаху, оскільки передувають вони там незаконно.

"Прем'єр-міністр Вірменії ставить перед нами умови, він поставив перед нами сім умов. Я не так давно заявив, що ми відкидаємо ці умови. У нас тільки одна умова - ВС Вірменії безумовно, в повному складі і негайно повинні покинути наші землі. Ця умова в силі, і якщо уряд Вірменії його виконає, бої припиняться, кров перестане литися й буде встановлено мир у регіоні", - оголосив Алієв.

Напередодні він оголошував про відсутність можливості, на думку Баку, вести будь-які переговори Єреваном щодо ситуації в Карабасі. Причиною він назвав вірменську позицію.

Президент зауважив, раніше азербайджанська сторона дотримувалася ідеї про мирні переговори, однак зараз не бачить можливості завершити кризу таким чином.

"Нас запевняли та нам давали певні сигнали: потерпіть, і питання вирішиться. Однак я попереджав, що, якщо переговори не дадуть результату, Азербайджан вирішить питання військовим шляхом. Наша справа права, ми хочемо відновити нашу територіальну цілісність, і ми це зробимо", - додав Алієв.

Нагадаємо, Нагірний Карабах — азербайджанський регіон, конфлікт за контроль над яким назрів у 1980-х роках та став фактично міжетнічним. Вірменська РСР хотіла підпорядкування собі цього регіону й виправдовувала це значною кількістю місцевих вірмен.

Вже у 1990, коли внутрішня криза в СРСР досягала свого піку, азербайджанські та вірменські сили обмінялися першими ударами на спільному кордоні. Наступного року на території Нагірного Карабаху оголосили "республіку", яку миттєво підтримав на всіх рівнях Єреван, зокрема й на воєнному.

Повномасштабна війна тривала до травня 1994 року, конфлікт з того залишався замороженим — за винятком кількох інцидентів у різні роки. Баку вважає Карабах окупованою територією, а Вірменію — агресором.

Як повідомляв ONLINE.UA, українська влада вважає можливим завершити зіткнення в Нагірному Карабасі виключно мирним шляхом. Представник Києва у міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк нагадав, Україна підтримує незалежність і суверенітет Азербайджану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?